Kurc u Budvi: EU kompletna tek sa Zapadnim Balkanom; Đukanović: Građani vjeruju u Uniju
Sebastijan Kurc, foto:AA

Konferencija u Budvi

Kurc u Budvi: EU kompletna tek sa Zapadnim Balkanom; Đukanović: Građani vjeruju u Uniju

Evropska unija biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice Unije, poručio je u danas u Budvi savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

U organizaciji Privredne komore Crne Gore, u Budvi je danas počela dvodnevna konferencija o ekonomiji "Montenegro 2018“, koja okuplja regionalne lidere, ministre ekonomija država regiona, predstavnike međunarodnih finansijskih institucija i investitora, predsjednike komorskih asocijacija i predstavnike uspješnih kompanija koje posluju na ovim prostorima. 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je otvorio konferenciju, kazao je da je posebno optimističan oko ulaska regiona u Evropsku Uniju. 

“Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nikad nije bila bolja. Države regiona su na dobrom putu ka EU. Obije strane treba da daju doprinos. Ekonomski rast regiona najbolji je u Evropi. Austrija ima veliki interes da zemlje Zapadnog Balkanu uđu u EU, ali i za ekonomsku saradnju”, istakao je austrijski kancelar, javlja agencija Anadolija.

2018102523308182038419880Web

Kurc:Države regiona na dobrom putu

On je poručio da posebno Crna Gora i Srbija ostvaruju dobar napredak na putu ka EU. Kazao je i da je optimističan zbog dijaloga Beograda i Prištine. 

"Ukoliko dođe do sporazuma Beograda i Prištine mi nećemo stajati na tom putu“, rekao je Kurz. 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, govorio je o viziji ujedinjene Evrope. Prema njegovim riječima, migrantska kiza podsjetila je koliko je ovaj region važan za Evropu. 

Predsjednik je kazao da su unutrašnji odnosi na Balkanu i dalje opterećeni nekim pitanjima. 

"EU mora imati u vidu sve latentne opasnosti“, smatra Đukanović dodajući da je dobro što Austrija predsjedava EU, jer dobro razumije odnose na Zapadnom Balkanu. 

On je kazao da mnoge izazove u regionu države moraju rješavati same, a da Crna Gora ostaje potpuno posvećena regionalnoj saradnji. 

2018102523308182038419882Web

Đukanović: Građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU

"Nastavljamo proces uvođenja EU standarda čvrsto vjerujući u zajedničke interese i afirmisanje zajedničke odgovornosti”, poručio je Đukanović, prenosi AA.

On je još kazao da ekonomski razvoj nije cilj sam po sebi, već put do kvalitetnijeg života i to je izazov za sve. 

"Imperativno je važno jačati konkurentnost regiona i pomaka ima", uvjeren je Đukanović. 

Poručio je i da građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU. 

"U scenariju neujedinjene Evrope čiji Balkan ne bi bio dio, gubili bi svi", kazao je Đukanović. 

Na otvaranju današnje konferencije govorio je i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. 

Konferenciji u Budvi prisustvuje oko 600 učesnika. 

2018102523308182038419877Web

Foto:Anadolija

U nastavku konferencije biće govora o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana. 

Konferenciji između ostalih prisustvuju premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Kosova Ramush Haradinaj, zamjenik premijera Makedonije Kocha Angjushev, kao i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.