Zabranjen uvoz tona grožđa, paprika, šampinjona
ilustracija

Zbog prisustva pesticida, aditiva...

Zabranjen uvoz tona grožđa, paprika, šampinjona

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su zbog prisustva pesticida zabranili prodaju tri pošiljke paprika, teške 15.488 kilograma, i dvije pošiljke, odnosno 40.418 kilograma, vinskog grožđa.

Odbijena je i pošiljka hrane za životinje, težine 3.120 kilograma zbog prisustva aflatoksina, dok je uništeno 800 kilograma šljiva, jer pošiljka nije bila prijavljena, pišu Dnevne novine.

Takođe, tokom septembra od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza hrane neživotinjskog porijekla, zabranjen je uvoz 1.300 kilograma šampinjona zbog prisustva nedozvoljenih aditiva.

"Fitosanitarna inspekcija je u septembru izvršila pregled ukupno 1723 pošiljke (uvoz/izvoz), pri čemu je izdato sedam rješenja o zabrani uvoza pošiljki", navodi se u izvještaju Uprave.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 888 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom. Utvrđeno je 138 nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade i čuvanja hrane, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatim na zatečenu hranu u prometu izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe.

Inspektori su nalazili hranu bez propisanih oznaka i dokaza o porijeklu, odnosno proizvođaču, te zaposlene koji ne ispunjavaju zahtjeve za ličnu higijenu i zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.