Nakon legalizacije marihuane povećan broj saobraćajnih nesreća
ilustracija

Nakon legalizacije marihuane povećan broj saobraćajnih nesreća

Prije nekoliko dana konzumiranje marihuane je legalizovano i u Kanadi, a dok traju polemike da li je to dobro/loše za društvo, što se tiče saobraćaja situacija je više nego jasna.

Prema istraživanju Nezavisne agencije za bezbjednost u saobraćaju (IIHS) i instituta HLDI, podaci pokazuju da su u državama SAD u kojima je upotreba marihuane legalizovana saobraćajne nesreće češće nego u državama u kojima je ovaj opijat i dalje iligelan. 

U dva odvojena istraživanja sprovedena u periodu od 2012. do 2017. godine fokus je bio na podacima prikupljenom od osiguravajućih kuća. 

Prvo istraživanje je proučavalo nivo učestalosti osiguranih vozila u saobraćajnim nesrećama, a druga udio nesreća u kojima je policija prijavila zloupotrebu marihuana. 

U prvom istraživanju rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj saobraćajnih nesreća "skočio" za otprilike šest (6) odsto u Koloradu, Oregonu, Nevadi i Vašhingtonu, a za komparativno poređenje uzete su susjedne savezne države koje zabranjuju upotrebu marihuane - Ajdaho, Montana, Juta i Vajoming. 

U drugom istraživanju policija je u Koloradu, Oregonu i Vašingtonu prijavila čak 5,2% više saobraćajnih nesreća na milion incidenata u poređenju sa susjednim državama. 

Obje studije su u obzir uzele demografske razlike, podatke o zaposlenosti, kao i stanje vremenskih prilika u posmatranom periodu. 

S obzirom da marihuana utiče na ponašanje vozača za volanom, njeno konzumiranje bi bez sumnje trebalo tretirati kao upotrebu alkohola.

Izvor:B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.