Stoltenberg: NATO spreman da brani svoje saveznike od svake prijetnje
Jens Stoltenberg

Najveća vježba od hladnog rata, učestvovaće 50 000 vojnika

Stoltenberg: NATO spreman da brani svoje saveznike od svake prijetnje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da predstojeći manevri NATO "Spoj trozupca 2018." šalju jasnu poruku da alijansa ne traži sukob, ali da je spremna da brani svoje saveznike od svake prijetnje.

Stoltenberg je u Briselu novinarima rekao da je vježba, koja počinje sjutra u Norveškoj i traje do 7. novembra, najveća vježba NATO od kraja hladnog rata i predstavlja "snažnu demonstraciju naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno", saopštio je NATO.

Manevri NATO biće održani na kopnu, moru i u vazduhu u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnim djelovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i vazdušnom prostoru Finske i Švedske.

U vježbi će učestvovati oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz 29 zemalja članica, i partnerskih zemalja Finske i Švedske.

Scenario vježbe je pokušaj NATO da oslobodi zemlju saveznicu koja je bila meta oružanog napada, i ona će ujedno biti i test alijansinih snaga za brzo reagovanje.

"Spoj trozupca šalje jasnu poruku, našim zemljama i svakom potencijalnom neprijatelju Trident: NATO ne traži konfrontaciju, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake prijetnje", rekao je Stoltenberg.

On je podvukao da sama vježba predstavlja ogroman logistički poduhvat, i da je od avgusta na 27 lokacija širom Norveške iz velike udaljenosti stiglo oko 180 letova i 60 brodova sa opremom i osobljem.

"Danas su sve snage i oprema na svom mjestu - od najvećeg broda do najmanjeg drona", rekao je generalni sekretar NATO, dodajući da je u tako obimno pokretanje vojske i opreme uložen multinacionalni napor.

"NATO je posvećen obezbjeđenju Atlantika i Spoj trozupca demonstrira trajnu snagu transatlantske veze", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da su na manevre pozvane i sve članice Organizacije za evropsku bebjednost i saradnju (OEBS) i pozdravio to što su poziv prihvatile Rusija i Belorusija, koje je NATO već ranije upoznao sa detaljima vježbe.

Vježbom, čiji će se značajan dio odvijati na moru, komandovaće sa palube komandnog broda Maunt (Vitni Mount Whitney) komandant mornaričkih snaga SAD za Evropu i Afriku i južnog krila NATO, admiral Džejms Fogo.

Beta/N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.