Crna Gora ozbiljan i pouzdan partner UNa, ispunjava svoje obaveze
Đukanović - Moler

Đukanović u Ženevi

Crna Gora ozbiljan i pouzdan partner UNa, ispunjava svoje obaveze

Crna Gora je ozbiljan i pouzdan partner Ujedinjenih nacija i ostaje posvećena tom sistemu. Nakon dvodnevnog boravka predsjednika Mila Đukanovića u Ženevi tokom kojih se sastao sa zvaničnicima agencija sistema UN-a sumirano je da naša zemlja ispunjava ciljeve održivog razvoja iz Agende 2030, ispunjava svoje obaveze a na podršku možemo računati i kad su u pitanju intelektualna svojina i razvoj informacionih tehnologija.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je posjetu Ženevi susretom sa izvršnom sekretarkom  Ekonomske komisije UN-a za Evropu Olgom Algarejovom (UNECE) i generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) Fransisom Garijem.

Đukanović je kazao da je svjetski investicioni forum u organizaciji konferencije UN za trgovinu i saradnju bio odlična prilika za razmjenu mišljenja o daljem unapređenju saradnje u cilju ostvarivanja ambicioznih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, najznačajnije globalne teme.

Prema njegovim riječima, to je bila dobra prilika za predstavljanje dometa Crne Gore na tom planu te predstavljanje rezultata. On je podsjetio da Crna Gora ima nacionalnu strategiju koju realizuje, kao i Savjet za održivi razvoj što govori o značaju koji toj temi posvećuje. 

"Bila je to prilika da predstavimo impresivne rezultate na planu razvoja koji su prestižni i komparativno gledano ne samo na region nego i u odnosu na Evropu u pogledu  tempa rasta i tempa sustizanja životnog standarda našeg razvijenog evropskog okruženja", rekao je Đukanović.

Predsjednik je naglasio da je Crna Gora posvećena  poštovanju povelje UN i ostaje privržena toj organizaciji.

Kako je kazao, sa generalnim  direktorom  kancelarije UN  u Ženevi Majkl Molerom takođe je razgovarao o brojnim temama, od održivog razvoja  do razoružanja uz poseban fokus na produbljivanje saradnje sa kancelarijom za održivi razvoj koja je formirana u Ženevi pri UNu.

4460332621885863811596486513851008609681408n

"Nakon toga smo imali i razgovore u međunarodnoj uniji za telekomunikacije gdje smo razgovarali o dometima informaciono-komunikacionih tehnologija u savremenom razvoju  i mogućnostima za zemlju sa ambicioznom razvojnom agendom i realnim predispozicijama da ostvari dinamičan ekonomsko društveni razvoj", rekao je Đukanović.

Razgovor u međunarodnj organizaciji za intelektualnu svojinu gdje je CG već tokom prethodne decenije ostvarila vrlo impresivnu saradnju kroz potpisni protokol o saradnji, prema riječima Đukanovićazapravo predstavlja  trasu  puta  za nastavak i unapređenje  te saradnje istovremeno te je naša zemlja dobila podršku za definisanje nacionalne strategije za intelektualnu svojinu za period 2020 -2023.

Kako kaže, vođeni su zanimljivi razgovori sa definitivno značajnim mogućnostima za dalje unapređenje saradnje.

,,Da sumiram dva uspješna dana u kojima je dodatno potencirana posvećenost Crne Gore Ujedinjenim nacijama, naša spremnost da kroz ukupnu saradnju dakle i kroz realizaciju programa saradnje sa agencijama sistema UN  damo dalju podršku da kažem snaženju tog važnog sistema u interesu lakšeg dostizanja odgovora na probleme  sa kojima se danas čovečanstvo suočava", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.