Ugovor za gradnju solarne elektrane u Ulcinju vrijedan 170 miliona eura, krizni porez do kraja 2019te
Marković u Parlamentu, foto:AA

Marković u Parlamentu

Ugovor za gradnju solarne elektrane u Ulcinju vrijedan 170 miliona eura, krizni porez do kraja 2019te

Ugovor o zakupu državnog zemljišta za gradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju biće zaključen do kraje godine, saopštio je danas premijer Crne Gore Duško Marković.

On je u parlamentu, u okviru Premijerskog sata, odgovarao na pitanja poslanika, javlja Anadolija.

Marković je kazao da se bliži momenat kada povećanje instalisane snage proizvodnje neće značiti rast cijena električne energije za potrošače, nego bolju konkurenciju i usluge. 

"Tim i ugovorima o dugoročnom zakupu poljoprivrednog zemljišta, koji su zaključeni u julu, građanima će biti ponuđena nova radna mjesta i budžetski prihodi koji će omogućiti kvalitetnije javne usluge i veći životni standard", rekao je Marković. 

Na poziv za zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane, koji je završen početkom septembra, stigle su tri ponude, od kojih je prvorangirana ponuda konzorcijuma koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum Corporation i kompanija Sterling and Wilson iz Indije. 

Konzorcijum je, kako je ranije objašnjeno iz Vlade, ponudio najbolje uslove u smislu broja novih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom većeom ili jednakom 100 megavati (MW), finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija. 

Konzorcijum je za godišnju zakupninu ponudio 33 centa po metru kvadratnom, s planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta. Ukupan iznos ponuđene investicije iznosi 178 miliona eura. 

"Iz objavljenih detalja ponude prvorangiranog ponuđača može se vidjeti da je riječ o investiciji od 170 miliona eura i direktnim budžetskim prihodima koji će samo po osnovu zakupa premašiti 65 miliona eura za 30 godina. Projekat će generisati 226 novih radnih mjesta, a ojačaće se i elektroenergetska infrastruktura", kazao je Marković, javlja AA.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića, o kriznom porezu na plate veće od prosječne zarade u Crnoj Gori, kazao da će krizni porez biti na snazi do kraja 2019. a da će ga Vlada nakon toga ukinuti. 

SDP je ranije izračunala da je država u posljednjih pet godina od kriznog poreza na plata zaradila preko 60 miliona eura. 

Premijer Duško Marković je još saopštio da je za privatizaciju crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines zainteresovan investicioni fond. 

"Predstavnici tog fonda bili su kod mene na razgovor", kazao je kratko Marković, ne želeći da iznosi više detalja. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.