Crnogorski simfonijski orkestar priredio koncert za pamćenje
Crnogorski simfonijski orkestar

Publika imala priliku da čuje prepoznatljiva djela klasičnog repertoara

Crnogorski simfonijski orkestar priredio koncert za pamćenje

Crnogorski simfonijski orkestar predvođen maestrom Grigorijem Kraskom je sinoć u prepunoj dvorani Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju pripredio još jedan u nizu koncerata koji Muzički centar Crne Gore organizuje u okviru EU projekta „Music Up Close Network“.

Nakon Podgorice, Tivta, Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja i cetinjska publika je imala priliku da čuje prepoznatljiva i prijemčiva djela klasičnog repertoara, saopšteno iz Muzičkog centra Crne Gore.

Okosnicu programa činile su numere iz baleta „Labudovo jezero“ i „Uspavana ljepotica“ P.I. Čajkovskog, „Spartak“ i „Gajane“ Arama Hačaturjana, kao i simfonijska poema „Vltava“ Bedžiha Smetane i „Rumunska rapsodija“ Žorža Eneskua.

Auditorijum je, između ostalih, činio i veliki broj mladih - osnovaca i srednjoškolaca, kao i studenata umjetničkih akademija, koji su burnim aplauzima tokom koncerta i nakon njega pozdravili nastup crnogorskih simfoničara.

Ovaj tip koncerta se realizuje u cilju promocije i afirmacije klasičnog orkestarskog repertoara i privlačenja mlađe i heterogene publike, a osim Muzičkog centra Crne Gore mnoge značajne evropske institucije muzike učestuju u projektu: Holandska filharmonija, Simfonijski orkestar Barselone, Nacionalni orkestar Lila, Državna akademija „Santa Ćećilija” iz Rima, Sarajevska filharmonija, Slokar akademija iz Ljubljane i Međunarodna fondacija „Jehudi Menjuhin” iz Brisela.

Osim koncerata orkestarske muzike, u sklopu projekta „Music Up Close Network“ Muzički centar Crne Gore sprovodi aktivnosti koje uključuju susrete i razgovore sa publikom, muzičke radionice, komponovanje i izvođenje novih orkestarskih djela, kao i obuku mladih muzičara u inostranstvu, razmjenu iskustava profesionalnih kadrova i koprodukcije sa partnerima u projektu, čime se dodatno pospješuje međunarodna saradnja.








 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.