Unija otvara dvadeset svojih univerziteta u narednih pet godina
Ilustracija

Tri milijarde eura za Erasmus+

Unija otvara dvadeset svojih univerziteta u narednih pet godina

Evropska Komisija objavila poziv za podnošenje predloga projekata za program Erasmus + za 2019. godinu. Iz budžeta Erasmus+od tri milijarde eura izdvojenih za sledeću godinu, za predviđene evropske univerzitete izdvojeno je 30 miliona eura.

Stvaranje evropskih univerziteta nova je inicijativa koju su lideri Evropske unije podržali na Socijalnom samitu u Geteborgu prošlog novembra, a dio je nastojanja uspostavljanja evropskog obrazovnog prostora do 2025. godine.

"Punu godinu Evropska komisija pruža podršku državama članicama da izgrade evropski obrazovni prostor do 2025. godine. Radimo na Evropi u kojoj učenje, studiranje i izvođenje istraživanja ne blokiraju granice, nema zidova koji ometaju izvrsnost, inovativnost i inkluzivnost u obrazovanju. Evropski univerziteti imaju stvarni potencijal da transformišu visokoobrazovni pejzaž u Evropi i ja sam ponosan što im pružamo veliku podršku kroz Erasmus + program. " kazao je Tibor Navracsics, komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

23517050b

Tibor Navracsics

Bilo koje javno ili privatno tijelo koje se bavi obrazovanjem, obukom, omladinom i sportom može se prijaviti za finansiranje pod pozivom za podnošenje predloga projekata za program Erasmus + iz 2019. godine. Pored toga, grupe mladih koji su aktivni u omladinskom radu, ali koji ne pripadaju uspostavljnim omladinskim organizacijama, mogu se prijaviti za finansiranje.

Zajedno sa pozivom za podnošenje predloga, Komisija je objavila Vodič kroz Erasmus + program na svim službenim jezicima EU, koji podnosiocima prijava pruža detaljne informacije o svim mogućnostima za studente, osoblje, pripravnike, nastavnike i više dostupnih u programu Erasmus + za 2019.

Kao dio stvaranja jedinstvenog evropskog obrazovnog prostora do 2025. godine, Komisija je predložila uspostavljanje evropskih univerziteta u Evropskoj uniji. Kao dio poziva za podnošenje predloga 2019. godine, Komisija će pokrenuti pilot program koji će podržati šest evropskih saveza univerziteta, od kojih svaki sadrži najmanje 3 institucije visokog obrazovanja iz 3 zemlje, kako bi promovisali jačanje evropskog identiteta, a istovremeno povećali izvrsnost i pomagali kako bi evropske institucije visokog obrazovanja bile konkurentnije.

Drugi pilot-poziv trebalo bi da uslijedi sljedeće godine, sa punim uvođenjem inicijative predviđene narednim dugoročnim budžetom EU od 2021. godine. Cilj te inicijative je izgradnja dvadeset evropskih univerziteta do 2024. godine.

Na Socijalnom samitu u Geteborgu u novembru 2017, lideri Evropske unije su predstavili viziju za Evropu, da iskoristi pun potencijal obrazovanja i kulture kako bi stvorila otpornu radnu snagu, socijalnu pravičnost, aktivno građanstvo i iskustvo evropskog identiteta u svim njegovim različitostima.

Podrška stvaranju evropskih univerziteta doprinijeće ovom cilju, okupljajući novu generaciju Evropljana koji su u mogućnosti da sarađuju i rade u okviru različitih evropskih i globalnih kultura, na različitim jezicima i preko granica, sektora i akademskih disciplina, smatraju zvaničnici Evropske unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.