Prekinut štrajk u ZIKS-u,Ulama premješten u BP
Ilustracija

Šetnja najmanje dva sata dnevno

Prekinut štrajk u ZIKS-u,Ulama premješten u BP

Nešto poslije 16 časova, pritvorena lica koja su započela štrajk u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica, prekinuli su štrajk, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

S tim u vezi,  a kako su razlozi za pokretanje štrajka pritvorenika odnosili na zdravstvenu zaštitu, pravo na šetnju, te smještaj pritvorenika Vladimira Ulame iz Ministarstva pravde kažu da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija bila je i biće i u budućem periodu dostupna 24 časa dnevno.

"Kad je u pitanju ostvarivanje prava na  šetnju pritvorenika, a kako je i u našem prethodnom saopštenju navedeno, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju.Što se tiče zahtjeva za smještaj zatvorenika V.U., a što je bio prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, napominjemo da se smještaj i raspored pritvorenih lica vršio u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, a na koji način će se i u budućem periodu vršiti", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Zbog bezbjednosnih razloga, četiri zatvorenika premještena su u zatvor Bijelo Polje, a među njima je i Vladimir Ulama, saznaje CdM.

Štrajk je prvi započeo Ulama, koji se žalio na smještaj, a zatim i pritvorenik Dragoljub Ćetković. Ubrzo su im se pridružili i članovi nikšićke grupe na čelu sa Rankom Radulovićem, a svi oni su se dogovorili da počnu proteste zbog, kako su istakli, loših uslova u zatvoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.