Bošković: Za CG je Kosovo suverena zemlja, ne miješamo se u unutrašnja pitanja
Foto:Anadolija

Doček u Prištini uz vojne počasti

Bošković: Za CG je Kosovo suverena zemlja, ne miješamo se u unutrašnja pitanja

Transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova zakonskim putem za Crnu Goru je unutrašnje pitanje jedne suverene države, izjavio je danas u Prištini ministra odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Bošković je nakon sastanka sa ministrom Kosovskih bezbjednosnih snaga Rustemom Berišom, koji ga je dočekao uz vojne počasti, poručio je da je transformacija KBS-a u vojsku Kosova unutrašnje pitanje Kosova i da se Crna Gora ne miješa u unutrašnja pitanja susjednih zemalja. On je dodao da je to pitanje koje Priština treba da rješava sa svojim glavnim partnerima na dobrobit svih i na promovisanje mira i stabilnosti. 

“Vi znate da je Crna Gora veliki zagovornik politike otvorenih vrata i integracije u NATO i podržava i ostale i prihvatamo i respektujemo sva drugačija mišljenja koja postoje u regionu. Nije na Crnoj Gori da se o tome izjašnjava ili da ima bilo koji stav po tom pitanju, jednostavno poštujemo sve odluke suverenih zemalja, a smatramo Kosovo je suverena zemlja”, kazao je Bošković, izvještava Anadolija.

Crnogorski ministar je istakao da su odnosi Kosova i Crne Gore na visokom nivou, ali da mogu biti još bolji i da mogu biti podstrek zajedničkim stremljenjima ka evropskim i evroatlanskim integracijama. Naveo je da je Crna Gora kao najnovija članica NATO-a, veliki advokat svih u regionu i takozvane politike otvorenih vrata NATO-a. 

2018102323303976438353788WebFoto:Anadolija 

“Upravo je glavni cilj naše posjete danas, ovdje u Prištini, da pokažemo da smo jedan iskren prijatelj Kosova, da smo zemlja koja želi da prenese svo svoje iskustvo evropskih i evroatlanskih integracija i da napokon čitav region krene putem integracija, odnosno putem društvenog napretka”, kazao je Bošković. 

Komentarišući negativnu reakciju Srbije povodom dolaska dva pripadnika Vojske Crne Gore u misiju KFOR, on je kazao da je KFOR na Kosovu prisutan mnogo prije nego što je Crna Gora postala članica NATO-a, te da je i sam zvanični Beograd mnogo puta naglasio da je KFOR garant mira i stabilnosti. 

Ministar KBS-a Beriša je istakao da je Boškovića informisao o dostignućima KBS-a i početku sveobuhvatnog plana tranzicije KBS-a, te da je bilo riječi i o unapređenju odnosa u budućnosti. 

“Crna Gora je uvijek bila i jeste jako važan partner za Ministarstvo Kosovskih bezbjednosnih snaga i sigurni smo da će i u budućnosti biti jako, jako važan partner za nas. Zahvalio sam ministru i na posjeti, ali i na saradnji i angažovanju Crne Gore regionalnoj saradnji uopšte”, kazao je Beriša. 

2018102323303976438353791Web

Foto:Anadolija 

Ministra Boškovića su danas primili i predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj, dok će poslepodne posjetiti Glavni štab KFOR-a u Prištini gdje će prvi put biti podignuta crnogorska zastava. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.