Crkva na Rumiji: Crkvena opština tvrdi da ispunjava zavjet predaka, albanske partije traže da se zaustavi zlo i okupacija

Crkva na Rumiji: Crkvena opština tvrdi da ispunjava zavjet predaka, albanske partije traže da se zaustavi zlo i okupacija

Limena crkva na vrhu Rumije oblaže se kamenom. Iz Pravoslavne crkvene opštine Bar negirali su da se radi o novoj gradnji i poručili da se time ispunjava zavjet predaka. Albanska alternativa zatražila je uklanjanje crkve sa Rumije a Demokratski savez hitno zaustavljanje gradnje nelegalne crkve.

"Stotinama godina narod podrumijskog kraja u Trojčindanskoj litiji za krstom Svetog Jovana Vladimira iznosi po kamen na vrh Rumije kao svojevrsni zavjet koji se prenosi s koljena na koljeno, vjerujući da će na vrhu ove planine biti obnovljena crkva kada se tu prikupi dovoljno kamenja.Taj zavjet je ispunjen u ovo vrijeme: 2005. godine crkva Svete Trojice na Rumiji je obnovljena. Tehnički, ona je urađena kako je to tada bilo moguće.Hodeći stopama zavjeta svojih predaka, vjernici Bara i okoline ovih dana su odlučili da materijalizaciji tog zavjeta daju puni smisao i Rumijsku crkvu su, velikim dijelom, obložili upravo tim kamenom koji su njihovi preci iznosili upravo radi toga", kazali su iz Crkvene opštine.

Tvrdnja da je crkva poremetila „barski međuvjerski sklad“ je kažu neistinita.

"Radovi na crkvi Svete Trojice na Rumiji nijesu nikakva nova gradnja. Njima se ne mijenja ni gabarit ni oblik crkve. Osnovna zamjerka crnogorskih političara i dijela crnogorske javnosti da je ona izgrađena od lima ovim radovima je uslišena.Na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti. U plemenitom poslu sanacije i uljepšavanja Rumijske crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, ponosno hvaleći se da se svojim trudom nadograđuju na trud i vjeru svojih predaka.Rumijska crkva je zavjetna crkva mnogih generacija žitelja Bara i okoline (srušili su je Turci 1571. godine). Ona je živa crkva, u njoj se Liturgija, na korist mnogih vjernika koji im prisustvuju, služi preko godine redovnije nego u nekim gradskim hramovima", naveli su iz barkse crkvene opštine.

Okupacija

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj saopštio je da se nastavljaju ilegalni radovi na ”crkvi”, koja je na Rumiji postavljena na veoma misteriozan način, 2005. godine, uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja iako je Vlada Crne Gore donijela Odluku, da se ista ukloni.

"Nesvatljivo je, da više od jedne dekade, a državni organi Crne Gore ne mogu sprovesti svoje odluke, i za to smo prinuđeni kao nacionalna partija da podsjećamo državne organe i tražimo hitnu intervenciju u implementaciji zakona i uklanjanje takozvane crkve sa Rumije. Ovim putem pozivamo institucije da se javno izjasne mogu li riješiti problem i zaustave pohod SPC po djelovima gdje žive Albanci vjekovima u suprotnom moraćemo preduzeti mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizivanim standardima", naveo je Đeljošaj.

Crkva, smatra, nema za cilj unapređenje dobrih međuljudskih i međuvjerkih odnosa u zemlji.

"Nije moralno graditi katoličku crkvu u Pljevljima, kao što nije moralno izgraditi džamiju na Žabljak, mi smo ponosni da vjerski poglavari Albanaca ne čini ovakve nemoralne radnje da provociraju građane i pokušaju da naprave razdor u Crnoj Gori", zaključio je Đeljošaj.

I iz Demokratskog saveza su zatražili uklanjanje crkve i zaustavljanje "okupacije Rumije".

Kako je saopštio Mehmed Bardi, predsjednik DS taj objekat ne samo da nije legalan, nego predstavlja namjernu, ciljnu, jasnu i najveću provokaciju i prijetnju za to mirno i pitomo podneblje, konkretno za albansko autohtono stanovništo, ali i druge miroljubive građane, ljubitelje slobodnih visokih vrhova i planina.

Naglašava da rješenje o uklanjanju crkve sa Rumije nikad nije izvršeno.

"Naprotiv, sada imamo najbrutalniji i prijeteći napad sa vrha Rumije, gradeći objekat od čvrstog materijala“.

On je pozvao predsjednika države Milo Đukanovića da odmah zaustavi dalje građevinske radove na vrhu Rumije i postupak uklanjanja.

On je zatražio od Đukanovića da oslobodi vrh Rumije, „jer slobodna visoka planina, Rumija, kristalno kamenje i bujna gusta trava, a posebno rijetke biljke i njihovi cvijetovi, ne trpe miris gvožđja i čelika. To je naša molba i naš zahtjev, zbog čega Vam se obraćamo. Zaustavite zlo“.

Bardi je pismo uputio i premijeru Dušku Markoviću, predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmetu Zenki, direktoru Uprave za inspekcijske poslove Aliji Košuti, predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, predsjedniku SO Bar Miću Orlandiću i diplomatskim predstavništvima.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.