Graditeljsko čudo: Otvoren najduži most na svijetu preko mora (VIDEO)
Foto:Screenshot

Povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu

Graditeljsko čudo: Otvoren najduži most na svijetu preko mora (VIDEO)

Kineski predsjednik Si Đinping otvorio je ogroman most koji povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu

"Zvanično proglašavam otvorenim most Hongkong-Džuhaj-Makao", izjavio je kineski predsjednik u kratkom obraćanju na ceremoniji u kineskom gradu Džuhaju, u provinciji Guangdong.

Povodom inauguracije je priređen vatromet iznad više dionica najvećeg mosta na svijetu.

Dvadeset milijardi dolara vrijedan most čija je gradnja započeta prije devet godina je najduži most preko mora na svijetu. 

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug putni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel. 

U cijelu građevinu je ugrađeno 400.000 tona čelika (to je 60 puta više nego što je ugrađeno u Ajfelov toranj), a na kraju tunela koji se nalazi pod morem sagrađena su i dva vještačka ostrva, od kojih je svaki ojačan sa 120 čeličnih cilindara, visokih 55 metara, širokih 22 metra i teških oko 550 tona.

Most će pokrivati 56.500 kvadrata na jugu zemlje i 11 gradova u kojima sve ukupno živi 68 miliona ljudi. Sada će se od Hongkonga do Makaoa putovati za svega pola sata umjesto nekadašnjih tri i po sata. 

Mediji prenose da će obični građani most moći prelaziti tek nakon što zatraže i dobiju posebnu dozvolu, dok će većinu prometa činiti kamioni koji prevoze teret i posebni autobusi.

Vozila javnog prevoza preko njega neće saobraćati, piše Guardian. Takođe, budući da se u Hong Kongu i Makauu vozi na lijevoj strani ulice, a u ostatku Kine na desnoj, vozači iz bivših britanskih kolonija moraće se prilagoditi većini, pa će preko mosta voziti na desnoj strani.



 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.