Ako imate problem sa letom možete dobiti i 600 eura
Ilustracija

Ako imate problem sa letom možete dobiti i 600 eura

Kada letovi avionom kasne ili su otkazani, putnici se često nađu u nedoumici šta mogu da urade u ovim nepredviđenim okolnostima.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo ACV za Dan je saopšteno da su u tim slučajevima prava putnika u Crnoj Gori regulisana Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju. 

“Tim zakonom regulisano je da putnik prigovor podnosi prvo vazdušnom prevozniku. Ako vazdušni prevoznik ili u određenim slučajevima menadžment aerodroma, u roku od 30 dana od dostavljanja prigovora, ne odluče po prigovoru, putnik ima pravo da se obrati ACV, za mirno rješavanje spora. Ovakvih obraćanja u 2017. godini imali smo ukupno deset, dok smo u deset mjeseci ove godine imali ukupno devet prigovora putnika”, kazali su iz ACV.

U slučaju da let kasni ili je otkazan, iz ACV su naglasili da odgovornost leži na vazdušnom prevozniku i da putnici imaju pravo na materijalnu odštetu. 

“U tim slučajevima, naknade za sve letove dužine do 1.500 kilometara (km) iznose 250 eura. Za sve letove dužine između 1.500 km i 3.500 km odšteta je 400 eura. Dakle, novčane naknade u tim situacijama mogu biti i do 600 eura”, objasnili su iz ACV. 

Kada je putnicima ponuđeno preusmjeravanje do njihovog mjesta odredišta alternativnim letom, iz ACV su objasnili da vazdušni prevoznik može smanjiti visinu odštete za 50 odsto, i to kada ostvareno vrijeme dolaska ne prelazi prvobitno rezervisano vrijeme dolaska. 

U slučaju otkazivanja leta putnici imaju pravo na vraćanje novca ili preusmjeravanje od strane stvarnog vazdušnog prevoznika.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.