ZIKS će pritvorenim licima obezbijediti šetnju najmanje dva sata dnevno, istražuju ko je podmetnuo požar
ilustracija

Štrajk u spuškom istražnom zatvoru

ZIKS će pritvorenim licima obezbijediti šetnju najmanje dva sata dnevno, istražuju ko je podmetnuo požar

Jedan broj pritvorenika koji su smješteni u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica stupili su u štrajk glađu kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem pritvorenika Vladimira Ulame, saopšteno je iz ZIKS-a.

Kao razlog za početak štrajka naveli su loše uslove u istražnom zatvoru, a najavili su da će tražiti hitan sastanak sa načelnikom ZIKS-a Darkom Vukčevićem.

Traže da se vrati stari način korišćenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtijevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom sedmično, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako su kazali, nije slučaj.

Oglasili su se i iz ZIKS-a zvaničnim saopštenjem u kojem se navodi da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima dostupna 24 časa dnevno.

"Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ona se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem. Kad je u pitanju ostvarivanje prava na šetnju pritvorenika Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju", saopštili su iz ZIKS-a.

U vezi smještaja pritvorenika Ulame što je i prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk naglašavaju, da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora,sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i pritvoreno lice Ulama, koje je pod tim uslovima i smješteno u višekrevetnu prostoriju u kojoj je smješteno još jedno lice.

Iz ZIKSa su potvrdili da je prije stupanja u štrajk pritvorenika, u ventilacini otvor jedne od soba u kojoj su smještena pritvorena lica podmetnut požar. 

"U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja. Sve nadležne službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija prema navedenoj situaciji odnijeće se profesionalno i prioritetno pratiti zdravstveno stanje pritvorenika koji učestvuju u štajku", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.