Stravičan fenomen: U selu se rađaju bebe bez ruku, ministarka zdravlja naložila istragu
Francusko selo Drija, u kome su rođene bebe bez ruku/Foto:Novosti

Stravičan fenomen: U selu se rađaju bebe bez ruku, ministarka zdravlja naložila istragu

Morbidni fenomen obavijen plaštom najveće misterije zaokuplja francusku javnost, čak sedam beba u relativno kratkom roku rođeno je u suženom geografskom prostoru bez ruku ili šaka.

Hendikepirane bebe, rođene od 2009. do 2014. godine, na svijet su došle u selu Drija, u zoni od svega 17 kilometara, u departmanu En u regionu Overnja-Rona-Alpi. Od tada su izvršena dva detaljna ispitivanja, rezultati poslednjeg objavljeni su početkom ovog mjeseca, ali razlog za to još nije pronađen.

Analize su odbacile mogućnost uzroka u hrani, ponašanju, ljekovima, drogi i genetici. Jedina sličnost je što sve porodice dolaze iz ruralnog predjela okruženog poljima kukuruza i suncokreta. Zbog toga je misterija, i danas, potpuna, prenose Večernje novosti.

Svjetski prosjek za ovu anomaliju u formiranju tijela iznosi 1,8 slučajeva na 10.000 novorođenčadi. U ovom selu prosjek je čak 58 puta veći?!

Problem je takođe, u manjoj mjeri, primjećen na još dvije sužene lokacije, sa četiri zabeležena slučaja u Bretanji, od 2011. do 2013, i u departmanu Loara-Atlantik, gdje su tri bebe između 2007. i 2008. rođene sa anomalijama ruku.

Ministarka zdravlja Anjes Bizin je zato juče naložila novu istragu, poslije objavljivanja izvještaja nacionalne agencije za zdravlje početkom oktobra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.