11. godišnjica od proglašenja Ustava

Ustav simbol moderne, evropske Crne Gore

Svečanom sjednicom Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore, danas je obilježeno 11 godina od proglašenja Ustava Crne Gore. Ustavotvorna Skupština 2007. godine proglasila je Ustav Crne Gore, kojim su, kako je tada saopšteno, zaštićene demokratske institucije i vladavina prava trasirana kao model crnogorskog življenja.

Na svečanoj sjednici održanoj u plenarnoj sali, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kazao je da Crna Gora ima mnogo značajnih datuma, hiljadugodišnje trajanje i burnu istoriju. 

„U poređenju sa velikim datumima iz naše prošlosti, 11 godina od donošenja Ustava Crne Gore na prvi pogled ne djeluje impresivno. Međutim, ustav iz 2007. godine predstavlja simbol moderne, evropske Crne Gore. Taj ustav je simbol našeg trajnog opredjeljenja ka progresu i savremenim demokratskim društvima, pravna potvrda zajedničkog života građanske Crne Gore. Svemu tome prethodila je ključna odluka na referendumu i obnova državnosti“, kazao je Brajović. 

2018102223302154638328418Web

Foto: AA

U ime Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore govorio je predsjednik Odbora Miodrag Vuković. 

Sjednici su, osim članova Ustavnog odbora, prisustvovale i istaknute ličnosti iz javnog i političkog života Crne Gore. 

Nakon završetka svečane sjednice, predsjednik Sudskog savjeta i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu 2005-2007 prof. dr Mladen Vukčević, u holu Skupštine Crne Gore otvorio je izložbu „Ustavi Crne Gore“. Javnosti su na uvid stavljeni primjerci više ustava Crne Gore, od prvog donijetog u nezavisnoj Crnoj Gori 1905. do aktuelnog iz 2007. godine. 

U uvodnom obraćanju, prisutnima će se obratiti predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Ustavnog odbora prof.dr Miodrag Vuković.

Sjednici koja se organizuje povodom jedanaest godina od usvajanja Ustava Crne Gore, pored članova Ustavnog odbora, prisustvovaće i istaknute ličnosti iz javnog i političkog života Crne Gore.

Nakon završetka svečane sjednice, predsjednik Sudskog savjeta i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu 2005-2007 prof.dr Mladen Vukčević, u holu Skupštine Crne Gore otvoriće izložbu „Ustavi Crne Gore“.  Javnosti će na uvid biti stavljeni primjerci više ustava Crne Gore, od prvog donijetog u nezavisnoj Crnoj Gori 1905. do aktuelnog iz 2007. godine, navodi se u saopštenju Skupštine.

Skupština Crne Gore poziva sve građane i građanke da posjete izložbu od 22. do 26. oktobra 2018.godine, u periodu od 10 do 16 sati.

"Polazeći od odluke građana Crne Gore da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Crnoj Gori, donesenoj na referendumu 21. maja 2006. godine, Ustavotvorna skupština Republike Crne Gore usvojila je Ustav i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje na Trećoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja 19. oktobra 2007. godine.

Ustav i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje proglašeni su 22. oktobra 2007. godine", podsjeća se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.