U sanaciju I bloka TE biće uloženo 60 miliona
Ilustracija

36 godina uspješnog rada i poslovanja

U sanaciju I bloka TE biće uloženo 60 miliona

Termoelektrana (TE) Pljevlja 36 godina uspješnog rada i poslovanja obilježava u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

"U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. godine biće uloženo oko 60 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da su, kao uvod u ekološku sanaciju prvog bloka, prvi u regionu uveli sistem onlajn monitoringa položaja vatre u kotlu, kao preduslova za svođenje azotnih oksida u dimnom gasu na dozvoljeni nivo.

"Onlajn monitoringom se smanjuje i količina štetnih čestica koje odlaze u vazduh, jer je sagorijevanje potpunije", objasnili su iz kompanije.

Iz EPCG su dodali da je u prvoj polovini ove godine TE Pljevlja proizvela 620,35 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, što je šest odsto više od plana.

"Za posljednjih 36 godina rada TE je odradila oko 190 hiljada radnih sati. To je za ovu vrstu oprme i rekonstrukcije koje su rađene dovoljan osnov da ovaj blok ima svu pažnju koja je potrebna i bude u narednim decenijama glavni oslonac elektroenergetskog sistema Crne Gore", dodali su iz EPCG.

Kontinuirana ulaganja u taj objekat, koja su dostigla 60 miliona za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada TE.

"Na osnovu tih ulaganja, kroz dimenziju pouzdanosti, iskorišćenosti kapaciteta i tehnoloških unaprijeđenja, dostignut je takav nivo da u narednih 100 hiljada sati rada TE nema potrebe za kapaitalnim ulaganjima i složenijim rekonstrukcijama, osim u ekološku sanaciju prvog bloka, koja je planirana u naredne tri godine", objašnjeno je u saopštenju.

Na efikasnije poslovanje TE Pljevlja svakako će, kako su kazali, uticati i preuzimanje Rudnika uglja Pljevalja od EPCG.

"Odgovoran i posvećen odnos prema poslu zaposlenih u TE garancija su pouzdanog rada tog objekta, koji predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema", zaključili su iz EPCG.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.