Rusi poručili Trampu: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma može da izazove rat

Kritična situacija

Rusi poručili Trampu: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma može da izazove rat

Povlačenje SAD iz Sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, moglo bi da izazove rat. To je izjavio šef Odbora za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev i zatražio sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o “kritičnoj situaciji”.

“Zapadni saveznici SAD morali bi da naprave izbor – bilo da se odluče za isti put, što može dovesti do novog rata, ili da stanu na stranu zdravog razuma, sudeći po instinktu za samoodržavanje. Zato što jedva da neko preživi nuklearni sukob, koji se približava nakon jednostrane odluke SAD o sporazumu”, napisao je Kosačev na Facebooku, piše b92.net.

On je ocijenio i da bi trebalo da se održe konsultacije između četiri nuklearne sile (bez SAD) i da se hitno razgovara na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, kao i na sjednici SB UN.

“Situacija je kritična i prijetnje miru dobijaju poseban oblik”, napisao je Kosačev.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.