Bar: Građani nastavili protest zbog izgradnje vrtića u krugu Gimnazije
Foto: Bar info

"Apsurdno da Crna Gora, kao ekološka država, dozvoli da se posiječe 80 stabala"

Bar: Građani nastavili protest zbog izgradnje vrtića u krugu Gimnazije

U krugu gimanzije "Niko Rolović" u Baru jutros se okupilo oko 300 građana protestvujući zbog gradnje vrtića na tom mjestu.

Kamen temeljac za izgradnju vrtića u, vrijednog oko 2,5 miliona EUR, postavljen je u 15. oktobra.

Građani su protestvovali i u subotu kako bi zaustavili sječu 70 stabala čempresa koji se nalaze između zgrada gimnazije i osnove škole u samom srcu grada.

Iz organizacije protesta kazali su agenciji MINA da je peticiju, kojom se traži pronalaženje nove lokacije za izgradnju Bara, do sada podržalo oko 1,6 hiljada građana.

Oni su rekli da će potpisivanje peticije biti nastavljeno i da je, osim ispred Gimnazije, građani mogu potpisati i kod volontera koji se nalaze u gradu.

Organizatori su naveli da podržavaju svako ulaganje u obrazovanje i vaspitanje i da je to poželjno, ali da protestvuju protiv lokacije odabrane za izgradnju vrtića.

U peticiji se navodi, da je odabrana lokacija za izgradnju vrtića nesaglasna sa higijensko-medicinskim standardima za izgradnju obrazovnih ustanova i da je ugrožena bezbjednost djece gustim saobraćajem.

Kako su kazali, izgradnjom vrtića u krugu Gimnazije dodatno se drastično opterećuje saobraćajna infrastruktura centra grada kao i kanalizaciona mreže i sistema za odliv atmosferskih voda.

Protestani su kazali da se izgradnjom vrtića "otima dvorište od nekoliko stotina djece koja pohađaju srednju i osnovnu školu i uništava višedecenijski simbol mladosti grada Bara, i velike zelene površina čijom se devastacijom narušava kvalitet života građana".

Gimazijalka Anđela Labović smatra da je apsurdno da Crna Gora, kao ekološka država, dozvoli da se posiječe 80 stabala.

»Dok druge države pozivaju na pošumljavanje u mojoj se ovoliki zeleni prostor betonira. Pokušavaju li tako da betoniraju i naše, i uspomene toliko generacija prije nas a da buduće spriječe da ih stvore?«, pitala je Labović.

Kako je rekla taj prostor nije samo opštinski.

»To je ukras cijelog grada, mjesto naših okupljanja, uspomena i mi ne želimo da on nestane«, poručila je Labović.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.