Svečana sjednica  povodom 11 godina od proglašenja Ustava  biće održana sjutra

U plenarnoj sali parlamenta

Svečana sjednica povodom 11 godina od proglašenja Ustava biće održana sjutra

Svečana sjednica Ustavnog odbora, povodom 11 godina od proglašenja Ustava Crne Gore, biće održana sjutra u plenarnoj sali parlamenta.

Ustavotvorna Skupština, prije 11 godina, proglasila je Ustav Crne Gore, kojim su, kako je tada saopšteno, zaštićene demokratske institucije i vladavina prava trasirana kao model crnogorskog življenja.

Postupak do novog Ustava je počeo 2003. godine kada je Skupština formirala Savjet za ustavna pitanja, koji su sačinjavali profesori Univerziteta Crne Gore. Tada je počela i saradnja sa Venecijanskom komisijom (VK), konsultativnim tijelom Savjeta Evrope za demokratiju putem prava.

Stavovi VK o ekspertskoj verziji novog ustava i ocjena da u Crnoj Gori postoji spremnost za širok dogovor o suštinskim pitanjima novog Ustava saopšteni su krajem 2006. godine.

To je potvrđeno u februaru 2007. godine potpisima većine parlamentarnih partija i Vlade Crne Gore o sedam temeljnih principa Savjeta Evrope za novi Ustav.

U junu 2007. pripremljeno je je mišljenje Komisije na Nacrt Ustava sa preporukama koje su i na osnovu javne rasprave ugrađene u tekst Ustava.

Sjednica Ustavnog odbora, kojoj će prisutvovati predstavnici političkog i javnog života Crne Gore, počeće u 12 sati.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.