Oskrnavljena crkva Svetog Petra u selu Balosave kod Vilusa

U noći između petka i subote

Oskrnavljena crkva Svetog Petra u selu Balosave kod Vilusa

Oskrnavljena crkva Svetog Petra u selu Balosave kod Vilusa, policija obavila uviđaj.

Nepoznati napadač ili više njih oskrnavilo je u noći između petka i subote crkvu Svetog Petra Cetinjskog u selu Balosave, kod Vilusa, pišu "Vijesti".

Polomljen je i razbacan crkveni inventar, a dobar dio je izbačen vani. Da nije riječ o provalnoj krađi, govori to što novac koji se nalazio u crkvi nije odnesen, već razbacan po podu.

“Otključali su vrata, jer se ključ decenijama nalazio iznad ulaznih vrata sa desne strane. Ovo zasigurno nijesu lopovi, jer da jesu, nešto bi odnijeli. Neki je drugi motiv skrnavljenja crkve”, kazao je mjesni paroh Petar Krgović.

Osim crkve, oskrnavljen je i spomenik Vukašina Andrijaševića, čiji je sin Dragan, koji živi u Beogradu, veliki donator te crkve.

“Nadamo se da će državni organi naći počinioca ove nečasne radnje. Ako ga ne pronađu, mi se moramo sakupiti i oglasiti mirnim protestom. Ovo je uvreda kakvu naša sela nikada nijesu doživjela. Nema većeg grijeha nego skrnaviti istorijske spomenike, a posebno bogomlje, bilo koje vjere. Lako se da zaključiti da ovo nije pljačka niti neki materijalni interes. Ovo su neki drugi motivi a o njima samo možemo da nagađamo”, kazao je za “Vijesti” Vasilj Andrijašević.

Uviđaj su obavili službenici nikšićkog Centra bezbjednosti.

Crkvu, koja je osveštana 1907. godine uz prisustvo tadašnjeg knjaza Nikole Petrovića, izgradili su mještani sela Balosava, Maočića i Riječana.

Prije petnaestak godina, crkva je obnovljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.