Radulović: Na skijalištu Kolašin 1600 zaštićen interes države
Foto:Arhiva

Radulović: Na skijalištu Kolašin 1600 zaštićen interes države

Prijedlog odluke, odnosno ugovora o davanju u zakup na 90 godina državnog zemljišta za izgradnju turističkog ski kompleksa Kolašin 1600 naći će se pred poslanicima na sjednici parlamenta koja je zakazana za 30. oktobar.

Poslanici će odlučiti da li će se zemljište dati konzorcijumu „Kolašin 1600“, koji čine ,,Ski resort Kolašin 1600“ i ,,Gener 2“ iz Tirane (Albanija), koji je na tender dostavio ponudu kojom nudi fiksnu zakupninu od 0,10 eura po kvadratu i 0,1 odsto neto profita svake godine, prenosi Poobjeda.

Podsjetimo da je projektom predviđena izgradnja savremenog ski centra na južnim obroncima Bjelasice površine blizu 28 hektara. Izgradiće se dva ili tri hotela, apartmani, vile… Imaće vrhunsku uslugu i potpuno novu ponudu u regionu. Udaljen je 12 kilometara od Kolašina, a od susjednog projekta Kolašin 1450 dva do tri kilometra.

Prijedlog odluke, o kojoj će poslanici odlučivati prostom većinom, ovih dana prolazi skupštinska tijela, a ministar turizma Pavle Radulović je na posljednjoj sjednici Zakonodavnog odbora kazao da se ovim ugovorom štiti interes države i doprinosi razvoju turizma i kompletne ekonomije. Na pitanje da li je zakupnina dobro određena, s obzirom da se daje u zakup na 90 godina što je dug rok, ministar je kazao da je državi u interesu da se na tom prostoru razvije turizam, da se plaća porez.

“Ne mislim da ćemo, da tako kažem, malo uzeti. Nama je u interesu da investitor-zakupac zaradi što više, a ne da mu uzmemo recimo 0,2, 0,5 odsto godišnjeg profita plus devet odsto poreza na dobit i da ispadne da on plaća veći porez nego njegova konkurencija. Treba da navijamo da on čim prije završi ove objekte i da počne da živi taj veliki kompleks”, smatra Radulović.

Ministar je objasnio da se visina zakupa postavljena u ugovoru ne može mijenjati u narednih 90 godina, ukoliko zemljište bude dato u zakup.

On je objasnio da ugovor ima raskidnu klauzulu, predviđa bankarsku garanciju…

“Raskidna klauzula se aktivira u slučaju bilo koje vrste kašnjenja objasnio je on i podsjetio da je konzorcijum već uložio dosta novca da bi uopšte predao ponudu. Vlada, kako je kazao, nije htjela da „zatvori“ ugovor dok nije bila sigurna da može ispoštovati ono što se od nje traži. – Ko pažljivo bude čitao ugovor, vidjeće da je država dužna da dovede infrastrukturu do njihove urbanističke parcele koja se naslanja na skijalište Kolašin 1450. Već sada mogu da kažem da je infrastruktura tamo vodu završavamo, trafostanica se prima, put je završen. Oni su dužni da se bave otpadnim vodama i čvrstim komunalnim otpadom. Mi nijesmo dozvolili sebi da uđemo u takav rizik”, kaže Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.