Oko 700.000 građana blokiralo London zbog Bregzita, traže novi referendum
Foto: AA

Oko 700.000 građana blokiralo London zbog Bregzita, traže novi referendum

Oko 700.000 osoba izašlo je danas na ulice Londona u znak protesta protiv izlaska iz Evropske unije (Bregzit) i pozivajući na održavanje novog referenduma.

Veliki protest organizovala je platforma "Glas ljudi", a najveći protest u posljednjih deset godina u toj zemlji, počeo je šetnjom ispred parka Hajd, a završio mitingom na Trgu Parlamenta ispred Vestminsterske palate.

2018102023298124938293744Web

foto:AA

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Možemo li glasati?" i "Volimo Evropu". Protestima je prisustvovao i gradonačelnik Sadik Kan. 

S održavanjem drugog referenduma ne slaže se premijerka Tereza Mej. Smatra da su građani 2016. rekli svoje. 

Velika Britanija je referendumom u junu 2016. godine odlučila napustiti Evropsku uniju, a zvanično je proces istupanja započet krajem marta prošle godine.

Shodno tome, Velika Britanija će 29. marta naredne godine istupiti iz Unije, bez obzira bude li postignut dogovor između Brisela i Londona o uzajamnim obavezama i budućim odnosima. Prelazni period predviđa rok do kojeg će Velika Britanija ostati vezana za pravila Europske unije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.