Preminuo bivši holandski premijer Vim Kok
Vim Kok

Holandija

Preminuo bivši holandski premijer Vim Kok

Bivši holandski premijer Vim Kok, poznat kao član sindikata koji je postao političar i inspirisao novu generaciju pragmatičnih socijaldemokratskih lidera na vlast u Evropi '90-ih godina, preminuo je danas u 81. godini.

Sadašnji premijer Mark Rute izjavio je da je Kok "bio čovjek za primjer" zbog dugogodišnje službe državi i doprinosa Holandiji, prenosi Beta.

Kok je vladao u dva četvorogodišnja mandata od 1994. do 2002. godine, a Holandija je u to vrijeme imala jak privredni rast.

Bivši premijer javnosti balkanskog regiona ostao je upamćen po podnošenju ostavke 15. aprila 2002. godine, mjesec dana prije parlamentarnih izbora posle saznanja da Holandija nije mogla da interveniše i spriječi masakr u Srebrenici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.