Zaev: Makedonija će biti dio EU i NATO
Zoran Zaev

Istorijski dan

Zaev: Makedonija će biti dio EU i NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je da je Makedonija uspješnim glasanjem za početak ustavnih promjena zakoračila ka zapadnim savezima.

"Makedonija će biti dio EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dijela poslanika, predsjednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmjena i posebno grupi od osam poslanika opozicionog VMRO DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovodstva".

"Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju", rekao je premijer Makedonije i pozvao i ostale poslanike opozicione koalicije, koji su glasali protiv, da se priključe procesu ustavnih promjena koji ima još dvije faze.

On je istakao da je proces glasanja u parlamentu bio transparentan dodajući da je ubijeđen da će se u daljem procesu priključiti više od 25 poslanika, prenosi N1.

"Postoji šansa da završimo ovaj proces i sa svih 120 glasova za ustavne promjene", istakao je Zoran Zaev.

Sinoćnjim glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmjenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči prijedlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Prijedlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.