Lideri DF-a  uložili žalbe na odluku Višeg suda

Podgorica

Lideri DF-a uložili žalbe na odluku Višeg suda

Lideri DF-a Milan Knežević i Nebojša Medojević uložili su žalbe na odluke Višeg suda u Podgorici, kojima im je određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da svjedoče. O žalbi će odlučivati Apelacioni sud.

Knežević je odbio da dostavi podatke specijalnom tužiocu o sudiji koji mu je navodno ponudio da za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine. Ista kazna prijeti i Medojeviću zbog odbijanja da svjedoči povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, platio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura u slučaju “Carine”.

Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od avgusta ove godine uvažena je žalba pravnog zastupnika Kneževića, advokata Dušana Radosavljevića, čime je ukinuto prvobitno rješenje Višeg suda u Podgorici. U obrazloženju rješenja Apelacionog suda navodi se da vijeće uopšte nije imalo zakonsku mogućnost da odlučuje po žalbi SDT-a, odnosno da mogućnost žalbe na odluku sudije za istragu nije ni postojala, prenose Vikend novine.

Pravo žalbe, kako su naveli, je postojala jedino na odluku sudije o novčanom kažnjavanju ili zatvoru, ali ne i na odluku kojom odbija određivanje zatvora svjedoku. Međutim, Vijeće Višeg suda u Podgorici nije se složilo sa takvim tumačenjem Apelacionog suda, tako da je ponovo donijelo indentičnu odluku.

Specijalno tužilaštvo tražilo je od Višeg suda da Kneževiću, zbog odbijanja da svjedoči o pomenutim navodima, odredi zatvor u trajanju do dva mjeseca, što je sudija za istragu odbio, nakon čega je SDT uložilo žalbu vijeću tog suda koje je žalbu uvažilo i odredilo zatvor do dva mjeseca, odnosno dok Knežević ne pristane da svjedoči.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.