Đukanović: Razvijen zdravstveni sistem preduslov unapređenja kvaliteta života građana, CALIMS primjer za ugled
Foto:Press služba Predsjednika

Decenija rada Agencije za ljekove i medicinska sredstva

Đukanović: Razvijen zdravstveni sistem preduslov unapređenja kvaliteta života građana, CALIMS primjer za ugled

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore predstavlja primjer za ugled, ne samo svim subjektima koji su dio zdravstvenog sistema već i drugim državnim institucijama, kako se odgovornim i kvalitetnim radom veoma efikasno dostižu i održavaju evropski standardi kojima kao društvo težimo, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju Internacionalne konferencije „ 10 godina CALIMS u korak sa EU standardima – nauka i regulativa u službi zdravlja“.

 Đukanović je podsjetio da je bio na čelu Vlade kada je 2. decembra 2008. godine donesena odluka o osnivanju ove nacionalne institucije za regulaciju u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, sa ambicijom da bude utemeljena na naučnoj i stručnoj ekspertizi, usklađena s najboljim praksama i modelima zemalja EU. Napomenuo je da se krenulo sa nulte tačke

"Specifičnost Agencije bila je što u vrijeme njenog formiranja u Crnoj Gori praktično nije bilo ni tehničkih ni stručnih preduslova, ili bilo kakvih prethodnih iskustava u ovom važnom poslu, bez kojeg se ne može zamisliti ne samo zdravstveni sistem, nego ni društvo u cjelini.To su one djelatnosti koje se najčešće odvijaju iza očiju javnosti, čiji su efekti rada po zdravlje ljudi, po zdravlje nacije nemjerljivi. Polje rada gdje se praktično osvajaju i primjenjuju evropski standardi o kojima govorimo promovišući politiku integracija.Uspon naše Agencije tokom desetogodišnjice postojanja je i svojevrsni barometar ukupnog napretka Crne Gore, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Njeni eksperti daju prepoznatljiv doprinos opštem progresu na evropskom putu i kroz učešće u četiri pregovaračka poglavlja. Kao što ste vidjeli, od 7 zaposlenih u 2008, i još toliko u 2009, Agencija danas ima 40 radnika, od kojih je čak 37 sa visokom stručnom spremom, među kojima su specijalisti i subspecijalisti iz oblasti medicine i farmacije, mnogi i sa najvišim naučnim znanjima u ovim oblastima", kazao je predsjednik CG.

AG8A4133

Foto:Press služba Predsjednika

Ocijenio je da je formiranjem Agencije ostvaren značajan doprinos unapređenju cjelokupnog zdravstvenog sistema, jer je građanima omogućeno da koriste sigurne ljekove i medicinska sredstva na način kako se to radi u državama Evropske unije.

Prema njegovim riječima, posebno je važna njena uloga u sprečavanju distribucije falsifikovanih ljekova koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnom tržištu dostižu do 10%, a u nerazvijenim zemljama čak i do 50%.

"Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Osim kontrole kvaliteta i omogućavanja dozvola za stavljanje u promet ljekova u Crnoj Gori, posebno je značajna i saradnja sa drugim međunarodnim institucijama  kao što su Evropska agencija za ljekove, Bord za kontrolu narkotika sa sjedištem u Beču, i druge. Za sve to, prethodno je trebalo pripremiti normativnu infrastrukturu usklađenu sa evropskim zakonodavstvom. Pored toga što svojim radom i rezultatima doprinosi ostvarivanju osnovnog ljudskog prava na pristup kvalitetnim i bezbjednim ljekovima i medicinskim sredstvima, što promoviše i unapređuje zdravlje ljudi, transparentnom implementacijom pravne tekovine EU, Agencija je stvorila i ambijent za razvoj farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, gdje danas posluje 380 privrednih subjekata. Broj registrovanih kompanija za bavljenje ovom djelatnošću se iz godine u godinu povećava, a broj zaposlenih u  veledrogerijama je udvostručen od osnivanja Agencije. Takođe, u Crnoj Gori, sa nešto više od 600.000 stanovnika, posluju tri proizvođača ljekova. Uz redovne djelatnosti poseban kvalitet Agencije je što redovno prati savremene tehnološke i stručne trendove i što je osposobljena da se bavi i naučno-istraživačkom djelatnošću", kazao je Đukanović.

AG8A3889

Foto:Press služba Predsjednika

On je naglasio da su formiranje i rad Agencije tokom ove decenije najbolji pokazatelj da Crna Gora, iako populaciono mala država, ima potencijal za unapređenje stručnog kadra, sposobnog da odgovori savremenim izazovima i u ovako važnim oblastima, čijim se radom kvalitetno povećava stepen funkcionisanja cjelokupne zdravstvene zaštite.

"Ona predstavlja primjer za ugled, ne samo svim subjektima koji su dio zdravstvenog sistema Crne Gore, već i drugim državnim institucijama, kako se odgovornim i kvalitetnim radom veoma efikasno dostižu i održavaju evropski standardi kojima kao društvo težimo. A razvijen zdravstveni sistem je preduslov unapređenja kvaliteta života građana, što je osnovni smisao definisanja i vođenja uspješne državne politike. Država mora biti osposobljena da kreira ambijent koji će omogućiti razvoj svih segmenata zdravstvenog sistema, čija je organizacija i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga mjera razvijenosti ne samo crnogorskog, nego svakog savremenog društva. Zato vjerujem da će se kroz dalja normativna, organizaciona i stručna unapređenja i ubuduće voditi računa ne samo da se održi, već da se unaprijedi dostignuti kvalitet rada u protekloj deceniji", rekao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.