Đoković otvorio dušu: Išao sam kod roditelja i plakao, imao sam
Novak Đoković

Đoković otvorio dušu: Išao sam kod roditelja i plakao, imao sam "slom"

Novak Đoković pričao je u podkastu Luisa Houvsa o počecima, periodu kada je bio "izgubljen" i kada nije znao šta da uradi sa teniskom karijerom.

"Imao sam uzlaznu putanju u teniskoj karijeri i životu, i sve je bilo sjajno. Onda, odjednom, imao sam period od dvije, dvije i po, tri godine, kada nisam osvojio Gren slem. Uspijevao sam da budem treći/četvrti na svijetu, ali sam se mučio dosta", počeo je priču Đoković za američkog novinara.

Srpski teniser prvi Gren slem osvojio u Australiji 2008. godine, a naredni trofej na najvećoj sceni podigao je na istom mjestu tri godine kasnije. Novak upravo priča o tom periodu od 2008. do 2011. 

"Za mene biti treći na svijetu nije dovoljno. Nisam bio zadovoljan s tim. Uvijek sam sebe opominjao rečenicom – 'Čekaj, kada sam imao sedam ili osam godina san mi je bio da budem prvi na svijetu i osvojim Vimbldon. To je to. Moram da uspijem u tome'", rekao je Novak i nastavio: 

"Ali sam onda doživio neku vrstu mentalnog pada. Mislim da je to bilo poslije Rolan Garosa. Izgubio sam u pet setova u četvrtfinalu od Jirgena Melcera. Igrača koji je bio top 10, dobar igrač, ali sam imao meč u rukama i izgubio. To me je slomilo. Sjećam se da sam išao kod roditelja i pričao o tome, plakao i govorio – 'Ne znam da li je ovo vrijedno svega. Ne znam da li treba da nastavim". Moj otac mi je pričao – 'Ajde, jak si'. 

Ključnu ulogu u ovom periodu odigrali su trener Marijan Vajda i fizio Miljan Amanović. 

"To nije bilo dovoljno. Osjećao sam da mi je bilo potrebno još da razmislim, da podjelim to još s nekim. Tako da sam otišao kod trenera Marijana Vajda, jednog od najboljih prijatelja, i fizija Miljana. Bio sam u sobi i sjećam se da sam sjedio na podu. Ponovo sam imao "slom" i govorio sam – 'Ne znam...' – a oni su mi rekli – 'Dobro, sačekaj. Prvo udahni duboku i smiri se. Pogledaj unazad. Zašto si krenuo da igraš ovaj sport? Da li ga voliš? Ostavi sve po strani što želiš da dostigneš, što želiš da učiniš. Da li zaista voliš da držiš reket u rukama?'", rekao je Novak u podkastu i nastavio priču:

"Ja sam i rekao – 'Volim. Nebitno da li je to Centralni teren Gren slema ili obični otvoreni napolju'. Onda su mi kazali – 'To je tvoj izvor. Odatle moraš da crpiš energiju. I uzmi malo vremena'. Mislili su da će mi biti potrebno nekoliko nedelja, ali sam ja sam se već sledeći dan vratio na teren". 

Od tog trenutka sve se promijenilo u karijeri srpskog tenisera, koji osam godina kasnije ponovo igra sa istim žarom kao na početku. 

"I nikada nisam gledao unazad od tog momenta. Sjećam se narednog turnira, Vimbldona, igrao sam polufinale, onda sam posle toga osvojio Dejvis kup sa reprezentacijom Srbijom, sa mojim saigračima. To je najveći uspjeh u mojoj karijeri. Posle toga sam imao niz od 43 pobjede zaredom i postao sam najbolji igrač na svijetu", rekao je Novak. 

Houvsa je zanimao taj period kada je srpski teniser bio nepobjediv. 

"Bio je to nevjerovatan niz koji mi je dao krila. Odjednom sam osjetio i krenuo da igram oslobođeno. Period od osvajanja prvog Gren slema pa sve do tog momenta bio je tri godine, i osjećao sam da sam igrao iz pogrešnog razloga. Igrao sam jer sam želio nešto, da dižem trofeje, da uradim i ovo i ono. I to je dobro, ali je ipak drugo po važnosti. Primarno mora da bude ono što vas motiviše i što vas je inspirisalo da krenete da igrate. Šta vas je učinilo da zavolite sport? To je ljubav, zabava, strast za igrom. Odjednom sam postao dječak koji sam bio kada sam kretao da se bavim tenisom. Imao sam toliko snage i energije...", zaključio je Đoković.

Izvor:B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.