Danijela Đurović

Đurović smatra da je u pitanju pokušaj skretanja medijskog fokusa sa realnih problema

"CG će rado biti domaćin književnih večeri Njegoša i Kiša, crnogorski narod vjerski i nacionalno tolerantan"

Apel za izuzeće „Gorskog vijenca“ Petra Petrovića Njegoša i „Peščanika“ Danila Kiša iz školskog programa, predstavlja blatantno nepoštovanje i nerazumijevanje istorije i kulture balkanskih naroda, ocijenila je Danijela Đurović potpredsjednica Socijalističke narodne partije Crne Gore.

"Tražiti uklanjanje svjetski monumentalnih djela iz školskog sistema Crne Gore, i bilo koje druge države, je ništa do drzak pokušaj skretanja medijskog fokusa sa realnih problema, kako Crne Gore, tako Bosne i Hercegovine. Bilo koja druga mogućnost motiva ovog apela predstavlja samo i jedino – neznanje" kazala je Đurović.

Kako dalje navodi, konstatacija da sadržaji pomenutih knjiga podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluostrvu je dubiozna i prvenstveno maliciozna i razumno. Ona naglašava da se nameće  pitanje kredibiliteta autora ovakve rečenice za poznavanje i tumačenje istorije i književnosti a samim tim i razumijevanja konteksta prostora i vremena u kojem su djela nastala,o generalizacijama ovakvog tipa je suvišno i komentarisati.

"U pomenutoj rečenici  sadržano je više neistine i paušalnih ocjena nego u svim djelima Njegoša i Kiša, ako ih kod njih i ima", kaže Đurović. 

U Apelu se navodi da je sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima.

SNP, navodi potpredsjednica te partije, apsolutno se slaže jedino sa  stavom da nacionalistički, anticivlizacijski i dehumanizirajući odnosi prema pripadnicima druge nacije ili vjere, nemaju mjesta u društvu koje teži poštovanju svakog pojedinca, pred drugim čovjekom i pred zakonom.

"Pogrešno tumačenje i radikalizacija, zloupotreba likova, stihova i citata po potrebi, a sve da bi se ugrozila prava drugog pojedinca iste ili druge vjere ili nacije, za svaku su osudu, na ovom i onom svijetu i na bilo kojem meridijanu. Stoga posebno zabrinjava navedeni apel koji zloupotrebljava istoriju i književnost, te nameće netoleranciju u današnjem ambijentu. Istorija i porijeklo su osnovna bit kako pojedinca, tako i društva, te negiranje istih je negiranje nas samih.O tome šta su „unverzalne vrijednosti književnosti“, ostavimo svjetskoj naučno književnoj zajednici na razmatranje. Autori ovog pamfleta zanemarili su činjenicu da je crnogorski narod vjerski i nacionalno tolerantan, među sobom i prema drugima. Muslimani u Crnoj Gori, bilo koje nacije, i pripadnici bilo koje vjeroispovjesti, uživaju sva zakonom zagarantovana prava", smatra Đurović.

Poručuje da će se SNP uvijek i principijelno založiti za poštovanje svih  bez izuzetka  i smatra da svakome ko se osjeća ugroženo treba posvetiti posebnu pažnju.

"„Velikocrnogrska ideologija“ i „superioristički mentalitet“, te navođenje tzv. „dokaza rasizama navedenih djela“, senzacionalističke su fraze protkane motivom za bombastičnim naslovom i odjekom", saopštila je Đurović.

Poručuje svim potpisnicima apela  da svoju energiju usmjere na nešto što nije izgubljena bitka, a „bockanje“ ovog tipa, dodaje,  niti može uroditi plodom, niti će Crnu Goru uzdrmati.

"Književna djela se ne smiju zloupotrebljavati, ali ni zabranjivati ni uklanjati, pod bilo kakvim izgovorom.Što se tiče „roka od 100 dana“, pokazatelj su otuđenosti dijaspore od svoje matice i nedostatak evolutivnog procesa. SNP i svi njeni članovi će doprinijeti konstruktivnosti bilo kakvih razgovora na ovu temu, sa članovima EU, UN, Stejt Departmenta i drugih međunarodnih instanci. Crna Gora će rado biti domaćin književnih večeri Njegoša i Kiša i naučno književnih simpozijuma o djelima pomenutih velikana crnogorske i balkanske istorije i književnosti", zaključuje Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.