Centar Tivta dobija taktilne površine za lakše kretanje slabovidih i slijepih osoba
ilustracija

Centar Tivta dobija taktilne površine za lakše kretanje slabovidih i slijepih osoba

Na raskrsnicama u centru Tivta biće postavljene taktilne površine koje slijepim i slabovidim osobama omogućavaju lakšu orijentaciju u prostoru.

Prema ugovoru koji je Opština Tivat potpisala sa kompanijom “Tehnotekstil” doo Nikšić, taktilne površine vrijedne 5.754,76 eura biće ugrađene u narednih 20 dana.

Kako je Kodexu saopšteno iz te primorske opštine, ugovorom je predviđeno postavljanje taktilnih crta vodilja (užljebljena površina) sa čepastim površinama, odnosno taktilnim poljima upozorenja.

"Taktilne površine su hodne površine reljefno obrađene, čepastog ili užljebljenog uzorka. U njih spadaju taktilna crta vođenja taktilna crta upozorenja i taktilno polje upozorenja (čepasta površina). Ove površine slijepim i slabovidim osobama omogućavaju lakšu orijentaciju u prostoru, samostalno kretanje i pristupačnije javne objekte svih namjena", objašnjavaju iz Opštine Tivat.

Međunarodni Dan bijelog štapa, simbola i neophodnog pomagala slijepih i slabovidnih lica, obilježen je 15.oktobra.

Prema podacima sa popisa 2011. godine, u Crnoj Gori je više od 14.000 onih koji imaju problema sa vidom. Prema podacima Saveza slijepih Crne Gore, najčešće prepreke sa kojima se slijepa i slabovida lica suočavaju su na trotoarima a ističe se manjak taktilnih staza.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.