Bošnjačko vijeće: Nismo potpisali bilo kakav dokument kojim se traži zabrana Njegoša i Kiša
Bošnjačko vijeće

Bošnjačko vijeće: Nismo potpisali bilo kakav dokument kojim se traži zabrana Njegoša i Kiša

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u potpunosti je odbacilo insinuacije koje se tiču "misterioznog upućivanja apela, Ministarstvu kulture i drugim istitucijama u cilju “isključivanja iz nastavnih progarama” djela Petra II Petrovića Njegoša i Danila Kiša".

Iz Bošnjačkog saveza su reagovali povodom članka “Bošnjaci traže da se zabrane Njegoš i Kiš” koji je objavljen na portalu “CDM” u dnevnom listu “DAN”  a koji su prenijeli i drugi portali. 

"Smatramo da je objavljeni članak senzacionalistička podmetačina kojom se pokušava raspiriti sumnjičenje, isprovocirati nacionalnu i vjersku netrpeljivost u Crnoj Gori", saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća.

Ističu da nisu potpisali bilo kakav dokument kojim se traži zabrana pomenutih autora.

"Apel koji je udruženje građana sa drugog kontinenta uputilo našim vlastima ne smatramo vrijednim pažnje, makar ne na način na koji su medijski uspjeli da uznemire javnost Crne Gore i šire", poručuju iz Bošnjačkog vijeća.

U saopštenju se dodaje da Bošnjačko vijeće predstavlja krovnu instituciju svih Bošnjaka u Crnoj Gori kao konstitutivnog naroda, koji zajedno sa drugim manjinskim narodima čini i gradi multikulturalnu, građansku Crnu Goru.

"Vijeće je ustavna kategorija što ga čini jedinim legitimnim predstavnikom Bošnjaka u Crnoj Gori bez obzira na političko ubjeđenje. Samim tim Vijeće je i najpozvanija institucija za zastupanje interesa i prava Bošnjaka, koja se bavi identitetskim pitanjima, a sve eventualne poteškoće i probleme rješava u skladu sa zakonom i demokratskim putem prema nadležnim državnim institucijama, što smo i dokazali kroz svoje djelovanje do sada", navodi se u saopštenju.

Na osnovu tih ovlašćenja i demokratskih principa Bošnjačko vijeće se kako kažu odgovorno i transparentno bavi svim pitanjima pa i obrazovanjem.

"Naša zalaganja za unaprjeđenje školskih planova i programa, javnost sti su poznata kroz medijske izvještaje i sapštenja sa okruglih stolova koje smo organizovali u proteklom periodu, a tiču se Bošnjaka u obrazovnom sistemu Crne Gore, gdje se diskutovalo i o spornim sadržajima koji se nalaze u udžbenicima osnovnog i srednjeg obrazovanja, dakle svemu što je nedostatno ili može biti uvredljivo  za pripadnike manjinskih naroda, pogotovo Bošnjake.

Apelovali su na medije da prije objavljivanja, "iskrivljene činjenice koje apsolutno nemaju dodira sa Bošnjačkim vijećem osim u segmentu da nanose veliku štetu, što je slučaj sa ovim člankom, provjere izvore kao i tačnost informacija koje plasiraju  javnosti".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.