Vojnici otputovali u Norvešku na NATO vježbu Trident juncture 18
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

33 pripadnika sa kapetanom Dankom Kovačevićem

Vojnici otputovali u Norvešku na NATO vježbu Trident juncture 18

Dio pripadnika VCG predvođen kapetanom Dankom Kovačevićem otputovao je za Norvešku na NATO vježbu Trident juncture 18. Ostali pripadnici kontingenta VCG polaze tokom naredne sedmice, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vojska Crne Gore na vježbi učestvuje sa 33 pripadnika.

443478602081546898531128802112303901179904n

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

"Glavni dio naših snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, koji će biti u sastavu Slovenačke čete. Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ističu da je sva pripadajuća oprema iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Kraljevinu Norvešku.

"Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima", kažu iz Ministarstva. 

Pojašnjavaju da preostalih šest pripadnika, po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac će biti u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe. 

Kažu da će na vježbi učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, 29 članica NATO uz Švedsku i Finsku, sa više od 10 hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru. I ističu da će vježbom komandovati admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

Vježba Trident juncture 18 realizuje se od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj, najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske. Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.