Van der Belen: Zemlje koje ulaze u EU moraju još mnogo toga da urade
Foto:Anadolija

Austrijski predsjednik na forumu u Beogradu

Van der Belen: Zemlje koje ulaze u EU moraju još mnogo toga da urade

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen ocijenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promjene koje se događaju u Uniji i prije nego što postanu članovi.

Na otvaranju Beogradskog bezbjednosnog foruma, Van der Belen je rekao da je potrebno više hrabrosti i vizije da se ostvari težnja Zapadnog Balkana da postane dio Evropske unije, a da je to potrebno i na strani zemalja kandidata i na strani Unije.

"Srbija je ključni igrač za stabilnost i bezbjednost regiona Zapadnog Balkana, ali i puta tog regiona ka EU. Očigledno je, međutim, da i prije priključivanja EU neke temeljne stvari treba da se ukorijene u društvu. Bilateralni problemi, granični problemi, unutrašnji problemi i prepreke za trgovinu sve to treba da se uradi i riješi i prije ulaska. Zemlje koje ulaze u Uniju moraju još mnogo toga da urade, ali se nadam da će Unija i dalje ostati prisutna ovdje kao vizija", rekao je on.

On je naveo da je region Zapadnog Balkana prioritet predsjedavanja Austrije EU jer je zastarjela ideja da nacionalne države mogu da prođu bolje same nego u društvu svojih susjeda. 

Van der Belen je dodao da će uvijek vjerovati da je snaga i moć Unije mnogo veća veća bilo koje pojedinačne zemlje i da će Evropa biti snažna samo dok je jedinstvena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da održavanje Foruma potvrđuje potrebu osiguranja bezbjednosti i održavanja mira u regionu, kao i obezbjeđivanja mira i sigurnosti dalje u svijetu.

"Nakon neuspješnog referenduma u Makedoniij, izbora u Bosni i Hecegovini, usuđujem se da kažem da nam je potrebno da imamo snažniju ulogu Evropske unije, inače EU neće biti taj tip sna i spona demokratije, slobode i svega drugog čemu težimo", rekao je.

On je ukazao na neophodnost toga da se ponudi nešto održivo za sve ljude na Zapadnom Balkanu.

"Moramo da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu i moramo da ponudimo nešto održivo za budućnost Zapadnog Balkana, ne samo Bosna, ne samo Makedonija, ali ako potcijenimo moć naroda i njihovo razočaranje, veoma se plašim da nećemo moći da održimo bezbednost i mir u narednih 20 godina", rekao je.

Prema njegovim riječima, Srbija će učiniti sve što može i što je u njenoj moći da sačuva mir i bezbjednost u regionu i da razvije dobrosusjedske odnose sa svima u regionu.

"Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU, a ono što sam pričao o EU je ono što vidim unutar zemlje, ali i kada odem u Brisel, jer ranije kad sam išao svi su slušali sve, a sada Italija ne sluša Francusku i postoje drugi primjeri", izjavio je.

Agencije


Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.