Kanadski studenti uče kako da uzgajaju marihuanu
Foto: REUTERS/Carlos Osorio

Premijer ispunio obećanje, legalizovao marihuanu

Kanadski studenti uče kako da uzgajaju marihuanu

Kanada je postala druga zemlja nakon Urugvaja koja je legalizovala posjedovanje, proizvodnju, distribuciju i rekreativnu upotrebu marihuane. Time je ispunjeno obećanje iz kampanje premijera Džastina Tridoa.

 Taj potez, tvrde liberali, suzbiće ilegalnu trgovinu marihuanom, držati je dalje od maloljetnika i sniziti stopu kriminala, prenosi RTS.

U prostorijama koledža „Nijagara“ u Ontariju, 24 kanadska studenta učiće kako da uzgajaju marihuanu za rekreativnu upotrebu. Kažu da toj biljci treba isto svjetlo kao i hrizantemi, a prihranjuje se kao paradajz i biber. Ipak, na kraju obuke, sve biljke će biti uništene.

„To je prvi takav program u Kanadi, a odobrilo ga je Ministarstvo obrazovanja. Kada završimo obuku, imaćemo kredibilitet i dozvolu za komercijalnu proizvodnju marihuane“, kaže Alan Ulvin sa koledža „Nijagara“ u Ontariju.

U Njufaundlendu, najistočnijem dijelu Kanade, otvorene su i prve prodavnice u kojima će se marihuana legalno prodavati. U Ontariju će moći elektronski da se naruči.

„Licencirani proizvođači će početi prvi i biće univerzitetski obrazovani. Moći će da rade kao uzgajivači ili laboranti za potrebe raznih istraživanja“, objašnjava Bil Makdonald iz Programa za komercijalnu proizvodnju marihuane.

O tome kako marihuana utiče na zdravlje, na javnu bezbjednost i zakonsko uređenje – kanadsko društvo poodavno raspravlja. Od lokalnog do državnog nivoa – svi su spremno dočekali zakon o legalizaciji te lake droge.

Ipak, i dalje je aktuelna briga kako će se policija nositi sa izazovom vožnje pod njenim uticajem. Tržište tek počinje da se razvija, a analitičari predviđaju – prvih godina manju ponudu od potražnje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.