Podgorica: Otac maloljetnu ćerku prisiljavao na prosjačanje
Ilustracija

Raspisana potjernica za A.S.

Podgorica: Otac maloljetnu ćerku prisiljavao na prosjačanje

Podgorička policija je operativnim radom otkrila slučaj trgovine ljudima koja je izvršena na štetu maloljetne 15-togodišnje djevojčice prisiljavanjem na prosjačenje.

Protiv oca djevojčice, koji je osumnjičen da je izvršio ovo krivično djelo, je podnijeta krivična prijava.

"CB Podgorica je krivičnu prijavu protiv oca djevojčice, A.S, nadležnom tužiocu podnio danas, a krivičnom prijavom on se tereti da je na štetu svoje 15-togodišnje ćerke počinio krivično djelo trgovina ljudima. 

Žrtva ovog krivičnog djela, maloljetna djevojčica, identifikovana je prije dva dana, na osnovu operativnih saznanja CB Podgorica i aktivnosti koje su policijski službenici potom preduzeli. Od djevojčice je uzeta izjava, a o prikupljenim saznanjima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici a potom i državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji je i kvalifikovao djelo", saopšteno je iz Uprave policije.

Kriminalistička obrada koju su policijski službenici sproveli upućuje na sumnju da se 15-togodišnja djevojčica u dužem periodu, "pod fizičkom silom, prijetnjom i prinudom od strane svog oca A.S, bavila prosjačenjem na teritoriji Glavnog grada Podgorica, a za račun i interes svog oca i drugih za sada nepoznatih lica na čijoj se identifikaciji radi".

"S obzirom da je maloljetna djevojčica do sada u više navrata pretrpjela fizičko nasilje, iz bezbjednosnih razloga sklonjena je u Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima koje egzistira u okviru Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, dok je za A.S. raspisana potjernica", saopšteno je.

Iz policije ističu da su tokom preduzimanja mjera i radnji na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela kao i da bi djevojčica bila adekvatno zbrinuta i da bi joj se obezbijedila pravna zaštita, kroz multidisciplinarni pristup, shodno standardima i operativnim procedurama, angažovani Centar sa socijalni rad, ODT u Podgorici, VDT u Podgorici kao i  Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima.

"Uprava policije će u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima i institucijama nastaviti sa aktivnostima na rasvjetljavanju svih oblika trgovine ljudima i svih krivičnih djela i prekršaja povezanih sa prosjačenjem, što je u skladu i sa nacionalnim i bezbjednosnim prioritetima i preporukama međunarodnih partnera u okviru poglavlja 23 i 24.", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.