Mihailo: Država ima snage da riješi status CPC
Mitropolit Mihailo

Borba za autokefalnost traje četvrt vijeka

Mihailo: Država ima snage da riješi status CPC

Patrijarh Vartolomej priznao je pravo na autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Uvjereni smo da će i u slučaju Crnogorske pravoslavne crkve biti donijeta istovjetna odluka. S obzirom na to da borba za autokefalnost traje četvrt vijeka, sigurni smo da će država pomoći da se ostvari i ovaj poduhvat, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nemaju dilemu da li Ukrajinska crkva treba da postane autokefalna. Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, za Portal RTCG, ocjenjuje da taj čin ne može da dovede do raskola u pravoslavlju.

"Autokefalnost Ukrajinske crkve neće dovesti ni do kakvih novih raskola i potresa u pravoslavnom svijetu, kako se čuje iz nekih izvora, nego će biti zadovoljena pravda i doći će do splasnuća hegemonističke i nacionalističke pretenzije onih koji neopravdano polažu pravo na teritoriju ukrajinske države. Dakle, Ukrajina je nezavisna država, a Ukrajinci narod koji je već imao svoju crkvu. Zato i imaju pravo na njenu samostalnost što je u skladu sa Vaseljenskim kanonima. To je stav i Vaseljenske patrijaršije i patrijarha Vartolomeja."

Crnogorska pravoslavna crkva stekla je samostalnost u vrijeme Đurđa Crnojevića , a izgubila je 1918. godine. Od 1993. godine, CPC se zalaže za obnovu autokefalnosti, o čemu, kažu, Carigradska patrijaršija posjeduje svu dokumentaciju. Zato u CPC vjeruju da će i njen status biti konačno riješen.

"Njegova svetost patrijarh carigradski Vartolomej, kako i sam kaže, priznao je pravo na autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve kada je proučio njenu istoriju. Uvjereni smo da će i u slučaju Crnogorske pravoslavne crkve donijeti analognu odluku" poručuje mitropolit za portal RTCG.

Sljedbenici CPC-a odavno ponavljaju da za rješavanje statusa ove crkve nije dovoljan samo njihov entuzijazam. Potrebna je, kažu, pomoć i spremnost države. Uprkos činjenici da već četvrt vijeka traje borba za osamostaljenje Crnogorske pravoslavne crkve, mitropolit Mihailo vjeruje da će država uspjeti da riješi ovo pitanje.

"Država Crna Gora ima snage da se suoči sa problemom autokefalnosti CPC. Priznavanjem Kosova i prijemom u NATO, potvrdila je sposobnost da rješava pitanja od interesa za svoj dalji razvoj. Uostalom, Crna Gora je lider u regionu u evroatlanskim integracijama. Takvu poziciju u međunarodnoj zajednici ona ne bi stekla, da nije u stanju da zatvara probleme koji se pred njom postavljaju. Pokazala je da je država koja ne stvara probleme, već ih uspješno rješava u vlastitu korist, ali bez štete za druge, poštujući prije svega načelo realiteta".

Kako smatraju u CPC-u , donošenje pomenutog zakona, upravo nakon sto godina od nasilne i prevtatničke Podgoričke skupštine, kada je izgubljena državnost Crne Gore, otvoriće prostor za normativno uređenje uređenje statusa Crnogorske pravoslavne crkve i njene autokefalnosti, a u skladu sa međunarodno – pravnim standardima u svijetu.

"Crna Gora je odlučila da ovo značajno pitanje riješi na pravedan, ispravan i jedini mogući način, koji podrazumijeva povratak crkvene imovine i sakralnih kulturnih dobara državi. Ovim zakonom potvrđuje se teritorijalni integritet države Crne Gore u njenoj sveukupnosti", ocjenio je mitropolit Mihailo.

U CPC-u su uvjereni da pomenuti zakon ne zadire u kanonsko pravo, već da njim država isključivo uređuje svoje odnose sa crkvenim i vjerskim subjektima, zadržavajući neutralnost u sferi unutrašnje crkvene problematike. Za CPC, donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, jedan je od uslova za pravedno rješenje crkvenog pitanja. Pored toga, vjeruju da aktuelni događaji u pravoslavnoj Vaseljeni idu u prilog tome.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.