Zoran Pažin

Pažin nije impresioniran pohvalama Irineja

"Crnogorci nijesu Spartanci bilo čije ideologije"

Vremena kada su zagovornici ovakvih ideologija vedrili i oblačili regionom su iza nas i što prije patrijarh Irinej to shvati, to će prije postati uvažen kao gost u Crnoj Gori, poručio je juče potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, komentarišući za Pobjedu izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja “da je Crna Gora srpska Sparta”.

Rekao je da nimalo nije impresioniran pohvalama patrijarha Irineja u kojima Crnu Goru naziva “srpskom Spartom”.

“Ovakva navodna pohvala ukriva neprihvatljivu ideologiju da postoji samo jedna pravovjerna etnička i vjerska zajednica u Crnoj Gori, kojaje starijai važnija od svih drugih, pa i od same države”, naglasio je Pažin.

Crnu Goru, istakao je, “stvorile su, izgradile i sačuvale njene različitosti i na tim vrijednostima je u najtežim vremenima, uprkos pogubnim velikonacionalnim ideologijama, sačuvala mir i utrla put svojoj, evropskoj, budućnosti”.

“Zato se danas nikako naši građani ne mogu prepoznati u ulozi “Spartanaca” bilo čije velikonacionalne ideologije i ne mogu prihvatiti konstrukciju po kojoj postoji jedna superiorna etnička i vjerska grupa iz koje su se navodno izrodile sve ostale nacije i vjerske zajednice”,  poručio je Pažin srpskom patrijarhu.

“Posjeta beogradskog patrijarha Irineja bila je brutalna provokacija crnogorskih vlasti u organizaciji beogradskih centara moći. On i njegovi, ogrnuti omoforom i ukrašeni bradama i sveštenim odeždama, s oltara i cetinjske državotvorne katedre, s prezrenjem su se obratili crnogorskoj javnosti. Sa sred Cetinja, iz sred uzurpiranog Cetinjskog manastira i iz crnogorskog Ostroga nazvali su srpski i crno gorski narod istim, iako smo dva, s dvije posebne istorije, kulture i tradicije i dvije crkve. Zaboravili su da su 1918. godine, silom oružja srpske okupacione vlasti, Crnogorsku crkvu lišili crkava i manastira, sveštenstvu zabranili sveštensluženje, a onda u naše crkve uveli beogradske popove”,  istakao je u izjavi za Pobjedu potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

Dodao je i da su “slagali predsjednika Vlade da će se beogradski patrijarh izviniti za tešku uvredu koju je nedavno nanio zemlji i narodu, poređujući crnogorsku vlast s ustaškim režimom iz Drugoga svjetskoga rata.

“Ćutanjem su stavili na znanje da se slažu sa tom Irinejevom izjavom i daje ona samo uvertira u kampanju za rušenje ustavnoga poretka zemlje. Mudro bi bilo da premudra vlast ne smetne s uma da beogradski popovi ovoj zemlji snivaju zlo i propast, i njoj i vlastima, još od dana kada je zemlja postala suverena. S njima se ne čuva država i ne snaži crnogorski identitet, nego razara i zemlja i nacija”, kategoričan je Vučinić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.