Rad regionalne mrežeda bude dobar osnov za unapređenje saradnje

"U prevenciji nasilnog ekstremizma važna je uloga svih subjekata društva"

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, otvarajući drugi sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u zemljama Zapadnog Balkana koji se ove godine održava u Budvi, saopštio da je potrebno intenzivirati aktivnosti na podizanju svijesti građana, posebno mladih, o rizicima radikalizacije i ulozi mladih i građana u prevenciji nasilnog ekstremizma.

 “U tom smislu, važna je uloga lokalnih zajednica, građana i medija, jer u sprječavanju ekstremističkog nasilja treba da učestvuju ne samo nadležni državni organi, već svi subjekti društva” – ocijenio je ministar Nuhodžić. 

U nastavku, ministar je naglasio da su strateški pravci djelovanja Crne Gore usmjereni ka efikasnoj implementaciji Strategije za suzbijanje nasilnog esktremizma, kroz jačanje saradnje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u suzbijanju i prevenciji ove pojave, obuke za službenike koji rade sa pojedincima i grupama izloženim riziku, razmjenu znanja i najboljih praksi u cilju osmišljavanja preventivnih mjera i razvoja programa podrške članovima ekstremističkih grupa za napuštanje istih i deradikalizaciju, kao i saradnju sa civilnim društvom i privatnim sektorom za rješavanje problema na koje se nailazi na internetu.

Predstavnici Evropske komisije su podsjetili na Zajednički akcioni plan za Zapadni Balkan, koji su na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan početkom oktobra u Tirani potpisali evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos i ministri šest zemalja sa Zapadnog Balkana, a koji se nadovezuje na Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i Deklaraciju iz Sofije, u pravcu zajedničkog rada u borbi protiv terorizma.

Akcentovali su značaj kvalitetnog sprovođenja ovog Akcionog plana, kako bi se osiguralo zajedničko usmjerenje ka konkretnim rezultatima u rješavanju postojećih bezbjednosnih izazova, s posebnim osvrtom na sprječavanje radikalizacije, efikasniju razmjenu informacija, borbu protiv finansiranja terorizma i zaštitu građana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.

Zajednički je iskazano uvjerenje da će rad regionalne mreže biti dobar osnov za unapređenje saradnje i da će se kroz međusobnu razmjenu iskustava unaprijediti postojeći i razviti novi mehanizmi za suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma je organizovan u okviru inicijative Evropske unije “Integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.