U Nikšiću otvorena prva čitaonica za djecu
Aleksandar Bogdanović, foto: Ministarstvo kulture

Bolji uslovi za aktiviranje čitalačke znatiželje kod najmlađih

U Nikšiću otvorena prva čitaonica za djecu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas u Nikšiću prvu Dječiju čitaonicu.

“Za Nikšić, grad duge i bogate kulturne tradicije, ova je biblioteka predstavljala mjesto sa kog će mnogi značajni kulturni djelatnici započeti čitalačku avanturu, iz koje će kasnije definisati svoje intelektualne i estetske nazore, a nemali broj njih će stvoriti djela čiji će značaj umnogome prevazići prostor njihovog zavičaja.

Otvaranjem čitaonice za djecu stvaraju se bolji uslovi za aktiviranje čitalačke znatiželje kod najmlađih, što predstavlja dobro promišljenu strategijsku intervenciju za podizanje kulturnog i intelektualnog nivoa zajednice u budućnosti“, kazao je Bogdanović.

On se osvrnuo i na značaj koji čitanje kao proces ima u fazi odrastanja, ali i na obaveze društva u tom pogledu.

“Naglasio bih da svaka aktivnost kojom se stavlja fokus na čitanje i tekst, danas predstavlja dodatnu obavezu društva prema djeci, koja odrastaju u svijetu zavodljivih vizuelnih fascinacija, što se i te kako može odraziti na nivo njihove pismenosti i uticati na marginalizaciju knjige u životima mladih. Jasno nam je da to ne smijemo dopustiti i da ovakvim akcijama možemo knjigu vratiti na ono mjesto koje zaslužuje i mora imati u razvoju djece, “ zaključio je Bogdanović. 

Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević uvjerena je da će taj lijepo uređeni kutak biti sastajalište i mjesto u kojem će "najmlađi sugrađani kvalitetno provoditi dio svog slobodnog vremena družeći se sa knjigom koju Viktor Igo smatra za jedinog pravog i iskrenog prijatelja".

"Jer knjige su uvijek tu da nam pruže utjehu u trenucima samoće i beznađa, da nas obraduju i nasmiju, onda kada nam je to najviše potrebno. Puno daju, a ništa ne traže. Sa svakom pročitanom stranicom dobijemo neku novu snagu. Naučimo nešto novo“,  Nikčević.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost Ministarstvu kulture na dosadašnjoj podršci.

 “Iskoristila bih priliku da se zahvalim Ministarstvu kulture na stalnoj podršci koju nam pruža ne samo za realizaciju ovakvih i sličnih projekata, već i za organizaciju brojnih kulturnih dešavanja, a posebno festivala po kojima je naš grad posebno prepoznat ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu", poručila je Nikčević.

 Na otvaranju je govorila i Renata Bulajić, direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“ iz Nikšića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.