Makedonija u četvrtak zvanično počinje pristupne pregovore sa NATO-om
Sa konferencije, foto:Anadolija

Poslanici pred istorijskom prilikom i odgovornosti

Makedonija u četvrtak zvanično počinje pristupne pregovore sa NATO-om

Makedonija u četvrtak zvanično počinje pristupne pregovore sa NATO-om, rekla je danas ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju sa Nikolom Dimitrovim, ministrom vanjskih poslova i Stevom Pendarovskim, nacionalnim koordinatorom za NATO.

Početkom pristupnih pregovora sa NATO-om Makedonija ulazi u drugu fazu. Prva faza procesa počela je pozivom u NATO u julu 2018. godine. 

”U razgovore ulazimo sa puno optimizma i željom za uspjehom. Pred nama je šansa da naša zemlja postane članica najmoćnijeg saveza za kolektivnu sigurnost ujedinjenih država sa najvišim kvalitetom života i sa više od 900 miliona stanovnika”, istakla je Šekerinska, javlja agencija Anadolija.

Ministarka odbrane pozvala je poslanike svih političkih partija u Sobranju Makedonije ”da se pokažu u akciji”. 

”Poslanici iz svih političkih partija su pred istorijskom prilikom i odgovornosti. Pritiskom dugmeta 'za' učestvuju u završnim koracima 27-godišnjeg maratona kojim bi se naša naša domovina pridružila NATO-u. Uspjeh Makedonije zavisi od njihove odluke”, poručila je Šekerinska, navodi agencija.

Ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov podsjetio je na prvu Deklaraciju Sobranja 1993. godine, u kojoj su sve političke stranke istakle da budućnost Makedonije vide u NATO savezu.

”Ova sedmice, 18. i 19. oktobra, počinje proces pregovora o pristupanju. To je kratki proces. Završiće se krajem ove ili početkom naredne godine. Pripremili smo program za nastavak reformi, sa naglaskom na vladavinu prava i pravosudne reforme, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Dimitrov, prenosi AA.

Nacionalni koordinator Makedonije za NATO Pendarovski govorio je danas o tehničkim aspekatima procesa. 

”Ovu sesiju razgovora u Briselu Makedonija de facto otvara u završnoj fazi pred članstvo u NATO, što je bitan korak u procesu koji će nas dovesti do realizacije našeg najvećeg strateškog cilja. Naravno, nema dileme da sve ovo mora biti nastavljeno potpunom primjenom Prespanskog sporazuma”, decidan je bio Pendarovski. 

Pendarovski je istakao i da je prema analizama od strane nadležnih institucija, članstvo Makedonije u NATO važno za sigurnost i stabilnost u Makedoniji, ”ali u isto vrijeme bit će pozitivan primjer i doprinos regionalnoj sigurnosti, stabilnost i prosperitetu u regionu Zapadnog Balkana. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.