26-godišnja fitness instruktorka ostala paralizovana nakon pilula za kontracepciju
Katarina prošla pakao

26-godišnja fitness instruktorka ostala paralizovana nakon pilula za kontracepciju

Katarina Para je 26-godišnja fitness instruktorka iz Venecuele koja je 2012. godine proživjela pakao. Pilule za kontracepciju su bile okidač.

Najprije je počela osjećati čudan bol u stomaku, tjeskobu i konstantni nagon za povraćanjem. Do kraja iste godine postala je toliko slaba da je završila u bolnici sa dijagnozom trovanja krvi. 

Pravu dijagnozu dobila je osam mjeseci od pojave prvih simptoma – akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imuni sistem, a aktivirale su ga kontraceptivne pilule Yaz, piše Daily Mail a prenosi Radio Sarajevo.

U bolnici je gotovo niko nije posjećivao jer su je čuvali od izloženosti bakterijama i virusima.

"Tijelo mi je bilo paralizovano i u užasnim bolovima koji su bili toliko jaki da su mi davali morfijum. Ljekari su mi kasnije rekli da je intenzitet tih bolova sličan onome kod porođaja", opisala je najgore trenutke u životu.

Dodala je kako je izgubila glas i nije mogla pomjerati prstima. Zbog toga je neko vrijeme odlazila logopedu i na fizikalnu terapiju.

Trebalo joj je dvije godine da se potpuno oporavi. Sada, osim što više ne uzima kontraceptivne pilule, jako pazi da živi zdravo. U javnost je, kaže, izašla sa svojom pričom kako bi druge ljude upozorila na ovaj poremećaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.