Za dva mjeseca bez posla u državnoj upravi ostalo 339 zaposlenih
ilustracija

Za sporazumni prekid radnog odnosa zainteresovano 424

Za dva mjeseca bez posla u državnoj upravi ostalo 339 zaposlenih

U periodu od 1. jula do 1. septembra bez posla u državnoj upravi ostalo je 339 zaposlenih, 96 na centralnom i 243 zaposlenih na lokalnom nivou. Njima u većini slučajeva nisu produženi ugovori zaključeni na određeno vrijeme, dok ima i onih koji su penzionisani, ali i proglašeni tehnološkim viškovima.

Takođe, za sporazumni prekid radnog odnosa trenutno je u državi zainteresovano 424 zaposlenih, navodi se u Izvještaju o realizaciji plana optimizacije javne uprave za navedeni period koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, pišu Dnevne novine.

Podsjetimo, Vlada je početkom jula u cilju optimizacije najavila moratorijum za zapošljavanje u javnoj upravi, kao i otkaze za sve zaposlene na određeno vrijeme. Naime, u skladu sa Strategijom reforme javne uprave do 2020., a koju prati Plan optimizacije, planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi od tri na centralnom nivou i pet procenata na lokalnom do kraja 2018.

Takođe, do 2020. godine na centralnom nivou broj zaposlenih bi trebalo da bude manji pet odsto, dok je na lokanom nivou 10. Navedeno, u nominalu predstavlja ukupno smanjenje na centralnom nivou od 1.966, a na lokalnom 1.217, odnosno u 2018. na centralnom nivou 1.179, a na lokalnom 609 zaposlenih.

Kada je riječ o centralnom nivou, za 76 građana je prestao radni odnos zaključen na određeno vrijeme, od čega je najveći broj u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja - 31, dok se 18. penzionisalo i dvoje proglašeno tehnološkim viškom, pri čemu su im ispaćene otpremnine. Riječ je o osobama koje su bile zaposlene u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore i podgoričkoj Osnovnoj školi “18. oktobar”.

Komparativni podaci pokazuju da je u prosjeku 8,26 odsto građana je zaposleno na određeno u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno.

U Analizi je navedeno i da je do 1. septembra, 20 institucija sprovelo anketu o sporazumnom prestanku radnog odnosa prema kojoj je 67 osoba izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak radnog odnosa uz otpremninu, i to 11 u ministarstvima, 51 u organima u sastavu i pet u javnim institucijama.

Iznos otpremnine će biti definisan u narednom periodu.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.