Patrijarh Jovan u Podgorici: Vaša je zemlja - zemlja svetitelja, prenesite vjeru na vašu djecu
Foto:Mitropolija

Patrijarh Jovan u Podgorici: Vaša je zemlja - zemlja svetitelja, prenesite vjeru na vašu djecu

Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X i njegova Patrijarh srpski Irinej posjetili su danas Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje su ih dočekali i patrijaraške blagoslove uzeli mnogobrojni vjernici glavnog grada Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je pozdravljajući patrijarha Jovana kazao je da prisustvo naroda svjedoči veliku ljubav i prema njemu posebno kao Patrijarhu koji je prvi put došao u ovaj sveti hram i isto tako i prema Patrijarhu Irineju.

"To je svjedočanstvo – glas, iako ima i drugih glasova da se čuju odavde, istinskog naroda Božijeg Crne Gore, koji se ovdje sabrao sa svojim sveštenstvom da primi Vaš blagoslov i preko vas i svih patrijaraha antiohijskih, i svih naslednika Svetoga Save – našega Arhiepiskopa i prosvetitelja, do naših vremena velikih arhiepiskopa, patrijaraha od vremena Svetih apostola Petra i Pavla koji su utemeljili svetu Antiohijsku patrijaršiju.Dobro došli među ovaj narod i dobro nam donijeli te divne blagoslove velikih svetinja pravoslavnog Istoka, i Jerusalima i Antiohije, i svih drugih svetinja onih krajeva gdje je Gospod živio, gdje je razapet bio i gdje je Vaskrsao radi nas i našega spasenja.Na mnogaja, i mnogaja i blagaja ljeta!", rekao je Amfilohije, objavila je Mitropolija.

Patrijarh Jovan se obratio prisutnima  riječima da se Antiohijska crkva i Srpska crkva grle u ovoj crkvi.

"I nosim vama, Vaša Svetosti, sa mojom delegacijom, mojim Episkopima i ostalim njenim članovima, ovoj eparhiji i ovom narodu koji je sačuvan od Boga, vama, moj ljubljeni brate u Hristu – ljubav vaše braće iz Antiohije. Odnos između Antiohijske i Srpske crkve je istorijski. Otuda gdje su apostoli Hristovi prvi put upotrebili riječ hrišćani donosim vam ljubav vaše braće. Mi potvrđujemo tu ljubav i želimo da kažemo da volimo Srpsku crkvu i volimo vas mnogo. I opet vam kažem: došao sam da budem danas sa vama, na poziv Patrijarha Irineja da zajedno posvjedočimo da smo jedna Crkva, da smo, iako daleko geografski – jedna porodica u Hristu", kazao je patrijarh Jovan.

Crkveni poglavari su prethodno danas obišli Cetinjski manastir a potom i manastir Ostrog.

NBD03131080x675Foto:Mitropolija

"Mi kad smo jutros došli ovdje u Crnu Goru, prvo smo došli u Mitropoliju gdje smo cjelivali ruku Svetog Jovana Krstitelja, Svetog Petra Cetinjskog i dio krsta našeg Gospoda. Poslije toga smo bili u manastiru Ostrogu kod Svetog Vasilija, gdje smo dobili veliki blagoslov. Sad smo došli ovdje, da budemo sa vama. U putu mi je Mitropolit Amfilohije objašnjavao gdje se sve još nalaze mošti svetitelja, i ja sam bio jako srećan. Vaša je zemlja – zemlja svetitelja, zemlja mučenika. Vaša je zemlja – zemlja pravoslavlja. A to znači da su vaši oci i praoci dali svoje živote za Hrista. I tako ste vi primili svoju tradiciju od vaših otaca i praotaca i sačuvali vjeru u vašim srcima. Tako i vi prenesite vjeru na vašu djecu, a djeca od jednog do drugog djeteta", poručio je antiohijski patrijarh.

Naglasio je obraćajući se srpskom patrijarhu i crnogorskom mitropolitu, da "smo mi jedna Crkva, i ovdje na zemlji i gore sa svetiteljima.

"Kad odemo u našu zemlju ja ću da prenesem vaše pozdrave. I sve što sam vidio ovdje sa vama, prenijeću vašoj braći u Antiohiji, da budu srećni i da znaju kakvu ste imali radost, da svedočimo zajedno da smo jedna porodica u našem Gospodu Isusu Hristu. Jeste, mi na Bliskom Istoku sada prolazimo kroz teško vrijeme, ali u Palestini, gdje je Gospod rođen, iz Antiohije odakle su izašli i kuda su prošli apostoli ne možemo da zaboravimo da smo mi zemlja Hristova. Mi ćemo uvijek da budemo dio te zemlje.Mi želimo da se molite za naš narod koji sada teško živi. Naravno, mi ne zaboravljamo kako ste vi ovdje prošli, vaša zemlja, jer naša Crkva i vaša Crkva je – jedna Crkva", kazao je patrijarh Jovan.

Obilaskom hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Patrijarsi Jovan i Irinej su završili jednodnevnu posjetu Crnoj Gori.

U pratnji Patrijarha Jovana bili su arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski g. Vasilije i Mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike g. Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja bio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije.Bili su prisutni i episkop šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije, valjevski Milutin, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.