Zdrav čovjek treba da očekuje erekciju od tri do pet puta u toku noći, kad je znak za uzbunu?
ilustracija

Zdrav čovjek treba da očekuje erekciju od tri do pet puta u toku noći, kad je znak za uzbunu?

Nije uvek baš prijatno muškarcima kad se probude u stanju erekcije, ali je to izuzetno pozitivan znak kada govorimo o njihovom opštem zdravstvenom stanju.

Zapravo, ako se duži vremenski period bude bez erekcije, to može biti signal da imaju neke urološke probleme i da treba da se jave ljekaru.

Men's Health piše da je erekcija tokom noći važan pokazatelj kako tijelo muškarca funkcioniše. 

Šta dovodi do erekcija u toku noći? 

Erekcije nastaju stimulisanjem parasimpatičkog nervnog sistema. Kada vide, osjete ili čuju nešto što je seksualno atraktivno, to pokreće oslobađanje neurotransmitera u mozgu, što dovodi do dilatacije arterija u penisu. Dilatacijom krvih sudova omogućava se slivanje veće količine krvi u penis, što ga čini uspravnim. 

Parasimpatički nervni sistem je aktivniji tokom sna, što pored stvaranja erekcija uzrokuje i to da se mišići opuštaju i da se vaš srčani rad uspori. Još jedan razlog zbog kog se možete probuditi u stanju erekcije jeste testosteron koji će vjerovatno biti na najvišem nivou tokom jutra. 

Jesu li normalne jutarnje erekcije? 

Prema riječima urologa Adama Ramina, zdrav čovjek treba da očekuje erekciju od tri do pet puta u toku noći. Ako se to ne dešava, to može da bude jasan znak nekog nervnog oboljenja, arterijske bolesti, hipertenzije, dijabetesa, niske koncentracije testosterona ili depresije i anksioznosti. 

S druge strane, postoje takozvane psihološke i fiziološke erekcije. Ako nema erekcije tokom seksa, a dešavaju se noću, to je dovoljan znak da treba da posjetite seksualnog terapeuta iz razloga što možda imate samo psihološke erekcije. 

Koja je svrha jutarnjih erekcija? 

Iako jutarnje erekcije nemaju nikakvu specifičnu funkciju, one su najbolji pokazatelj da vaš penis pravilno funkcioniše. Pojava erekcija koje dobijate noću predstavlja vrstu nesvjesnog režima vježbe za vaš penis, pomažući da se njegovo tkivo rasteže i skuplja kako bi bilo spremno za odnos kada god to poželite. 

Šta možete da uradite ako nemate jutarnje erekcije 

Prema mišljenju urologa Adama Ramina, ako se bar povremeno ne probudite s jutarnjim erekcijama, možda ćete morati da posjetite ljekara. Tačnije, ako mjesec ili dva prolazi bez ikakvih dešavanja tokom noći, možda vam treba stručna pomoć. Kao najčešći medicinski uzrok izostanka jutarnjih erekcija navodi se začepljenje krvnih sudova ili manjak testosterona.

Men's Health/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.