Metar drva u Albaniji 120 eura, zabranjen izvoz trupaca iz crnogorskih državnih šuma
Foto: Ilustracija

Nema bojazni za naše šume

Metar drva u Albaniji 120 eura, zabranjen izvoz trupaca iz crnogorskih državnih šuma

S obzirom na to da je Albanija uvela zabranu sječe drveća na deset godina, od prije dvije godine cvjeta trgovina s tom zemljom.

Za metar drva za ogrijev u toj državi su plaćali čak 120 eura, što je duplo skuplje u odnosu na domaće tržište. Visoka cijena koja odgovara trgovcima, međutim, ugrožava šumski fond u Crnoj Gori. Iako se o trgovini ogrijevom preko granice uveliko priča, u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva tvrde da od maja 2017. godine pa do danas u susjednu Albaniju nije izvezen nijedan trupac.

Prema podacima kojima "Novosti" raspolažu, 2017. godine je iz Crne Gore legalni izvoz trupaca u Albaniju bio "težak" svega 113.762 eura. To je čak 39 puta manje nego 2016, kada je izvezeno trupaca za 4,44 miliona eura. Iz zvaničnog izvještaja Ministarstva, za čak 75 odsto bio je manji i izvoz ogrijevnog drveta u Albaniju, koja je naprosto "gutala" sve količine koje su nuđene iz crnogorskih šuma, uglavnom sa sjevera države.

"Iz Crne Gore je u prva četiri mjeseca 2017. godine izvezena neznatna količina trupaca, ne samo u Albaniju, već i u druge zemlje regiona. Od maja 2017. godine pa do danas nije bilo izvoza trupaca. Tada je Vlada donijela odluku o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, kojom je uspostavljen sistem kontrole odliva ovih proizvoda", kažu u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

U Ministarstvu objašnjavaju da je prošle godine u Republiku Albaniju izvezeno prerađenih proizvoda od drveta (rezana građa, palete i drvni pelet) u vrijednosti 3,8 miliona eura. Podaci o izvozu ovih proizvoda za 2018. godinu biće dostupni početkom sljedeće godine.

"Odlukom o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata nijesu predviđene posebne situacije u kojima je moguć izvoz trupaca, niti je od strane nadležnih državnih organa konstatovan nelegalan izvoz prema Albaniji u navedenom vremenskom intervalu", jedan je od odgovora koji su stigli iz Ministarstva, uz naglašavanje da se u skladu s navedenom odlukom različito tretiraju drvni sortimenti koji potiču iz šuma u državnom i šuma u privatnom vlasništvu.

U ministarstvu su kategorični da je izvoz trupaca koji potiču iz državnih šuma zabranjen, dok je izvoz trupaca iz privatnih šuma ograničen, odnosno može se realizovati samo uz prethodno dobijenu dozvolu za izvoz, koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izvor:novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.