Patrijarh antiohijski Jovan X stigao u CG: Dočekali ga Amfilohije, Joanikije i
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Patrijarh antiohijski Jovan X stigao u CG: Dočekali ga Amfilohije, Joanikije i "Noćni vukovi"

Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X, koji od četvrtka boravi u mirnoj posjeti Patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi doputovao je jutros u Crnu Goru, saopšteno je iz Mitrpolije crnogorsko-primorske.

Sa njim je doputovao Patrijarh srpski Irinej.

U pratnji Patrijarha Jovana nalaze se arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U Podgoricu su sa predstojateljima dviju Crkava doputovali i gospoda Episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

IMG201810150947541024x512

Na podgoričkom aerodromu visokog gosta dočekao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Portal "Standard"je javio da su visoke goste dočekali i predstavnici bajkerske organizacija “Noćni vukovi”, bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izgovoriti pozdravno slovo, a visoki gost patrijarašku besjedu.

Patrijarh Jovan će potom posjetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će mu u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Današnja posjeta Patrijarha antiohijskog i svega Istoka Jovan X nije prva posjeta jednog antiohijskog Patrijarha Crnoj Gori, ali jeste prva Jovana. Za vrijeme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski Patrijarh o čemu svjedoči i ikona koju je tada poklonio Mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti iznijeta na cjelivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru, saopšteno je iz Mitropolije.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.