CSU doživjela fijasko sa 37,3 odsto glasova
Foto: Tanjug/AP

Izgubila većinu u parlamentu

CSU doživjela fijasko sa 37,3 odsto glasova

CSU, bavarski saveznik stranke kancelarke Angele Merkel, izgubila je većinu u parlamentu te njemačke pokrajine, osvojivši 37,3 odsto glasova.

To je za skoro trećinu manje nego što je ta stranka dobila na prethodnim izborima 2013. godine, kada je osvojila 47,7 odsto glasova.

Inače, ranije je objavljeno da je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zabilježila na održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine, prenosi Tanjug.

"Fijasko vječitih vladara Bavarske", naslov je kojim Dojče vele ocjenjuje izbore. Dojučerašnja apsolutna većina Hrišćansko-socijalne unije sada je dobila potvrdu tek nešto više od 37 odsto glasača Bavarske, što jeste razlog za brigu unutar vladajuće koalicije. 

Socijaldemokrate, koji su mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova, što se smatra katastrofalnim rezultatom, jer je ta stranka lijevog centra na prošlim izborima u Bavarskoj osvojila 20 odsto glasova. 

Glasači CSU i socijaldemorkata ovog puta su se okrenuli drugim strankama, od kojih su tri osvojile. 

Tako su na drugo mjesto izbili Zeleni, sa 17,8 odsto glasova, što je dvostruko više od rezultata koji su ostvarili 2013. godine. 

Prema preliminarnim rezultatima, treći su Slobodni glasači sa 11,6 odsto glasova. Tu stranku smatraju najizglednijim koalicionim partnerom CSU u budućoj vladi Bavarske. 

U bavarskom parlamentu će se prvi put naći i utradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD), koja je osvojila 10,7 odsto glasova. 

AP je ranije ocijenila rezultat socijaldemokrata kao katastrofalan, jer je stranka na prošlim izborima osvojila 20 odsto glasova. Rojters navodi da su na ovim izborima glasovi CSU otišli ultradesnici, što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podjela unutar aktuelne njemačke vlade sklone krizama. 

To je tek drugi put od 1962. godine da je CSU ostala bez apsolutne većine u pokrajinskom parlamentu, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja, po ocjeni Rojtersa, već predstavlja teškog partnera za Merkelovu u Berlinu. 

"Ovo je gorak dan za CSU", rekao je generalni sekretar stranke Markus Blume. Agencije navode da su bavarski glasači kaznili Merkelovu. 

Rojters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po ocjeni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.