Incijativa za spas jahte
Jahta jadranka

Prikupiti sredstva, obnoviti je i pretvoriti u plutajući muzej

Incijativa za spas jahte "Jadranka": Finansije ne smiju biti izgovor za očuvanje kulturnog nasleđa

"Kao predsjednik udruženja građana "Jugoslovenski vremeplov" koji okuplja ljude koji se zalažu za očuvanje vrijednosti bratstva i jedinstva kao i kulturnog nasleđa Jugoslavije kako u Crnoj Gori tako i u regionu apelujem na građane kao i na Ministarstvo odbrane da moramo sačuvati jahtu "Jadranka"", saopštio je predsjednik Udruženja građana “Jugoslovenski vremeplov” Vuk Vujisić.

On ističe da je jahta "Jadranka"  poslednji najluksuzniji brod koji je napravljen za doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza zvanog Tito i kao takva predstavlja kulturno nasleđe SFRJ .

"MOCG daje jahtu na tender pod izgovorom da su potrebna velika ulaganja da bi se ona stavila u funkciju. Finansije ne smiju biti izgovor za očuvanje kulturnog nasleđa jer da se vodimo tom politikom da kad god je državi bilo teško da prodaje sve što vrijedi pošto zašto, ne bi ostao ni jedan predmet niti jedno kulturno dobro u Crnoj Gori. U razgovoru sa ostalim organizacijama i pojedincima koje interesuje ova tema odlučili smo da pokrenemo incijativu za spašavanje jahte "Jadranka", kazao je Vujisić.

Ističe da je ideja da incijativa prikupi sredstva za kupovinu jahte i njenu obnovu i da jahta kao plutajući muzej nastavi da postoji u Boki.

"Da napomenemo postoji slican slučaj u kojem je vojska Hrvatske prodala brod "Galeb" gradu Rijeci koji ce brod obnoviti i pretvoriti u muzej. Zato svako ko voli Crnu Goru i njeno kulturno nasleđe podrzaće incijativu da se jahta obnovi, a najbolji model bi bio da je npr.  grad Kotor kupi i uz donacije i pomoć građana obnovi i od nje napravi muzej od kojeg bi i grad i država, a samim tim i svaki građanin imali koristi. Sačekaćemo odluku MOCG o ponudama na tenderu pa ćemo javnost obavijestiti o daljim koracima incijative", zaključio je Vujisić.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.