Tudik: Francuska nije protiv proširenja EU
Kristin Tudik

Balkan ostaje prioritet

Tudik: Francuska nije protiv proširenja EU

Francuska želi da Evropa bude konsolidovana i ne suprotstavlja se proširenju, kazala je Kristin Tudik, ambasadorka ove zemlje u Podgorici. Ističe da Balkan ostaje prioritet Evropskoj uniji.

Ona naglašava da ekonomski odnosi između Crne Gore i Francuske i dalje nijesu dovoljno razvijeni i tome se mora posvetiti posebna pažnja.

“Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća, koje je osnovano u novembru 2017. godine, trebalo bi da podstakne veće interesovanje francuskih investitora za crnogorsko tržište. Među projektima koji bi mogli da privuku francuske investitore, kao što su kompanije Geode i Poma, su projekti u oblasti uređenja planinskih područja. Zatim, projekat izgradnje kolektora otpadnih voda u Podgorici, takođe, interesuje naše kompanije (Veolia,Suez)”, navodi Tudik za Pobjedu.

Kaže da je poželjno da se stavi akcenat na sektor turizma u cjelini, imajući u vidu da ne treba dokazivati stručnost francuskih preduzeća u ovoj oblasti.

“Tri francuske kompanije su pokazale interesovanje za ugovor o koncesiji aerodroma u Podgorici i Tivtu, za koji će uskoro biti objavljen tender”, rekla je Tudik.

Dodaje da su politički odnosi  odlični, ali ih treba i dalje unapređivati, a postoji i perspektiva za bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, imajući u vidu interesovanje Crne Gore za francusku ekspertizu u procesu reforme Zajedničke poljoprivredne politike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.