Muškarci trčali u cipelama kroz centar Podgorice u znak borbe protiv raka

Muškarci trčali u cipelama kroz centar Podgorice u znak borbe protiv raka

U centru Podgorice održana je tradicionalna oktobarska šetnja u znak podrške borbi protiv raka dojke, nakon čega je organizovana i trka muškaraca „U njenim cipelama“, prvi događaj takve vrste u Crnoj Gori. Šetnja i trka organizovane su u okviru kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju sprovode NVO „Zdrava Dona Montenegrina“ i kompanija Avon, uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o značaju redovnih pregleda grudi, jer je dokazano da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Takođe, organizatori kampanjom žele da ukažu i na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju.

U šetnji je učestvovalo nekoliko stotina građana, među kojima i ministar zdravlja Kenan Hrapović. Oni su se okupili u 17h i prošetali ulicom Slobode, nakon čega su se spustili na Trg nezavisnosti. U obraćanju okupljenim, iz NVO Zdrava Dona Montenegrina su poručili da je rak dojke prevashodno bolest žene, ali da teret bolesti nose i članovi porodice, prijatelji i cijelo društvo.

„Današnjom šetnjom želimo da podsjetimo žene na potrebu i značaj redovnih samopregleda dojki, na potrebu i značaj preventivnih i redovnih kontrola kod ljekara, da skrenemo pažnju muškarcima da su oni naša snažna podrška, da su oni ti koji nas prvi mogu i podsjetiti i opomenuti na značaj brige o sebi. Želimo da skrenemo pažnju zdravstvenih institucija na važnost kontinuirane edukacije ljekara i osavremenjivanja aparata neophodnih za dijagnostiku i praćene ove bolesti. Pozivamo i ostale institucije i privredna društva da budemo partneri u zajedničkoj borbi protiv karcinoma dojke.  Jer, ako se bolest otkrije na vrijeme, uradili smo mnogo“, kazala je Dijana Laković i najavila da će NVO Zdrava Dona Montenegrina u okviru kampanje donirati EKG aparat Klinici za onkologiju.

Kampanju je podržala i Marina Miketić-Nikolić, koja je savladala ovu opaku bolest i danas je, kako sama naglašava, zdrava, puna života i planova za budućnost.

„Kada ste mladi, mislite da je bolest rezervisana za starije i kada čujte da je obolio neko mlad, pomislite da nije imao sreće i da mu je to sudbina. Ja vjerujem da za sve u životu treba imati sreće, ali i da mi sami odlučujemo o većini stvari u svom životu. Odluku o tome hoćete li poći na kafu, da li ćete otići kod frizera, šta ćete raditi u životu, donosimo isto kao što donosimo odluku šta sa svojim vremenom. Tu treba da napravimo pametan izbor. Pregled dojke je jedna kafa, jedno spremanje kuće, jedan izlazak u grad ili djelić radnog dana“, rekla je Miketić-Nikolić u svom obraćanju.

Nakon šetnje, na trgu je prvi put organizovana i Avon trka muškaraca „U njenim cipelama“, kako bi se muškarcima dala šansa da pokažu da im je stalo do žena iz svog okruženja i njihovog zdravlja. Izvršni direktor kompanije Avon Cosmetics Montenegro Filip Popović naglasio je da učešće muškaraca u ovoj priči treba da bude motiv za primjer.

„Tu sam, jer mi je stalo. Jer je kompaniji u kojoj radim stalo. Dragi muškarci, sjetite se ovih riječi: podsjetite je, ili još bolje, zakažite joj pregled, podržite je u borbi, jer je siguran sam i vama stalo! Ali ne samo danas, pokažite to svakog dana u godini. Važno je da u ovoj borbi budemo zajedno, i žene i muškarci, i kompanije, i institucije.“,  rekao je Popović.

U trci je učestvovalo 20-tak muškaraca, a među njima najbrojniji su bili članovi crnogorske Ragbi reprezentacije. Upravo jedan od njih - Zoran Delibašić je bio najbrži.

,,Pitao sam neke žene kako da trčim, posavjetovale su me i uspio sam. Koristim priliku da svim ženama poručim da idu na redovne preglede, a muškarcima da ih u tome podrže“, rekao je Zoran nakon trke.

Kako bi dodatno uticala na povećanje broja žena koje će se pregledati, kompanija Avon je na početku kampanje Kliničkom centru Crne Gore donirala ultrazvučni aparat, vrijedan blizu 30 000 eura. Sredstva za uručenu donaciju prikupljena su prodajom proizvoda sa ružičastom vrpcom od koje kompanija Avon cjelokupni bruto profit izdvaja za borbu protiv najčešćeg malignog oboljenja kod žena. Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.